Veronika Hunyadiová Správy

Schody na Račom potoku už nie sú životu nebezpečné, FOTO

Zrekonštruované schodisko, ktoré spája mestské časti Sever a Západ, už slúži Košičanom.

Ilustračný obrázok k článku Schody na Račom potoku už nie sú životu nebezpečné, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Bradatý problém so schodiskom v lokalite Račí potok, ktoré bolo dlhé roky v dezolátnom stave, je už minulosťou. Mesto v stredu (19.8.) prevzalo vynovené schody, a oficiálne ich uviedlo do prevádzky.

S ich obnovou mesto začalo koncom mája. Zhotoviteľom bola firma Eurovia Sk, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní s najnižšou ponukou vo výške 41 856 eur bez DPH.

Schody sú vyrobené z gabiónových košov vyplnených lomovým kameňom, ktoré sú zakryté dlažbou.

Súčasťou nového schodiska je oceľové zábradlie, odvodňovací rigol a tzv. cykložliabok, ktorý uľahčuje prepravu bicykla. Cyklisti tak už nemusia tento úsek obchádzať.

Spolupráca starostov

Mestské časti Západ a Sever ešte pred rekonštrukciou spoločne opravili mostík ponad Račí potok. Vynovená lávka je v prevádzke od decembra minulého roka.

Nové schodisko si obaja starostovia pochvaľujú. „Ide o pomerne frekventované schodisko využívané obyvateľmi mnohých mestských častí. Mnohí sa nám roky sťažovali, že je v zlom stave a najmä v zime bolo chodenie po nich až životu nebezpečné. Som rád, že to je už teraz bezpredmetné,“ zhodnotil starosta Západu Marcel Vrchota (SaS).

V podobnom duchu sa vyjadril aj starosta Severu František Ténai (nezávislý).

„Schodisko je umiestnené mimo zóny s dobrou dostupnosťou MHD, preto je to dôležitá prepojovacia komunikácia. Predtým tu boli problémy, keď nasnežilo alebo primrzlo, zo schodiska povypadávali aj niektoré jeho časti. Požiadavkov obyvateľov bolo, aby sa to čo najskôr opravilo," povedol starosta.

Podľa neho ho budú využívať nielen obyvatelia tejto lokality, ale aj záhradkári, návštevníci cintorína Rozália a Kalvárie. „Verím, že čoskoro sa zrekonštruujú aj ďalšie schodiská v našej mestskej časti,“ dodal Ténai.

Nasledujú ďalšie schody

Mesto chce po Račom potoku plánuje opravovať aj ďalšie zubom času nahlodané schodiská, ktoré sú v intravilánoch mestských častí. Podľa Polačeka sa v minulosti opravovali najmä veľké dopravné tepny a schodiskám sa nevenovala dostatočná pozornosť.

Zamerať sa chcú najmä na tie, ktoré sú Západe, na Podhradovej, na sídlisku Dargovských hrdinov alebo na Juhu.

Radnica nedávno zdokumentovala aj stav ciest a chodníkov v meste, a chce ich postupne opravovať.

"Verím, že aj napriek veľkým komplikáciám pri verejných obstarávaniach budeme môcť už onedlho začať s poriadnou rekonštrukciou chodníkov, ciest alebo schodík, ktorú si všimne každý Košičan,“ dodal primátor.

V mestskej časti Západ sa podľa slov Vrchotu minulý rok pustili do odvážnej opravy schodov. Vlani sa im podarilo zrekonštruovať 23 schodísk, v tomto roku ďalších päť. Naposledy prešli obnovou veľké schody na Idanskej, ktoré sú teraz navyše bezbariérové.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM