Lenka Fedorová Správy

Skvelý úspech mladých Košičanov: Z Debrecínu rovno do európskeho finále!

Už v mladom veku majú na svojom konte parádny úspech. Čím zaujali porotu?

Ilustračný obrázok k článku Skvelý úspech mladých Košičanov: Z Debrecínu rovno do európskeho finále!
Zdroj: FLL Slovensko

TalentumSAP z Košíc uspeli na semifinále Strednej Európy súťaže FIRST LEGO League v Debrecíne a postupujú do európskeho finále.

„Tím Talentum SAP sa už piatykrát zúčastnil semifinálového kola Strednej Európy, na ktorom tento rok súťažilo celkom 27 tímov. Účasť na FLL sa stala prestížnou záležitosťou aj pre elitné školy a rôzne vzdelávacie organizácie," uviedla trénerka tímu Angelika Hanesz.

Ako ďalej uviedla, ich projekt je tohto roku o záchrane netopierov. Stáva sa, že pri zatepľovaní bytoviek sú netopiere zamurované do škár, kde zahynú celé kolónie. Pritom netopiere sú zákonom chránené a veľmi užitočné, veď vytvárajú v našom prostredí ”biologickú ochranu” proti nepríjemnému hmyzu.

„Naše zariadenie BatScape, ako to deti nazvali, umožňuje bezpečný únik netopierov z trhlín bytoviek a poskytuje ochranárom údaje o netopierích kolóniách. Pomocou infračervených senzorov, ktoré ovláda mikropočítač na platforme Arduino, zráta počet netopierov a zaznamená údaje na SD kartu,“ priblížila projekt trénerka.

Členmi tímu boli Mária Kuczik, OszkárUrbán, Maximilian,Pándy, OlivérDávitko, Ján Pavol Luby, Norman Kovács a Matúš Pačuta a mentormi Angelika Hanesz a Zoltán Szitás mladší.

Umiestnenia tímu TalentumSAP:

  • Robot Design – 1. miesto
  • Lego CreativityAward – 1. miesto
  • Research projekt – 2. miesto
  • Robot Game – 3. miesto
  • Celkovo – 2. Miesto

Ako na záver trénerka uviedla, veľmi ich potešilo, že ich projekt a prezentácia zaujala porotu, čo sa odzrkadlilo aj získaním 2. miesta v tejto kategórii. Dizajn a programové ovládanie nášho robota získalo dokonca 1. miesto.

Do finále Strednej Európy, ktoré sa bude konať 3.-4. marca 2017 v nemeckom Regensburgu postúpil okrem košického tímu aj trnavský tím IT-PRO-BESST.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM