Alexandra Kolínská Samospráva

Staré mesto sa pustilo do košického magistrátu: Dôvod parkovné, organizujú protest občanov!

Tlačová konferencia na tému koncepcia parkovania podľa poslanca Jaroslava Poláčka nerieši problém Starého mesta ani obyvateľov Košíc. Čo plánuje mestská časť proti koncepcii podniknúť?

Ilustračný obrázok k článku Staré mesto sa pustilo do košického magistrátu: Dôvod parkovné, organizujú protest občanov!
Zdroj: TASR

Koncepcia statickej dopravy v meste Košice, ktorú majú na svojom zasadaní v pondelok 9. februára prijať poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ), je podľa poslanca Jaroslava Poláčka pomýlená a na 150 stranách len popisuje stav. Vyhlásil to pred novinármi, kde spolu so starostom mestskej časti Staré Mesto Ľubomírom Gregom a jeho zástupcom Rastislavom Trnkom informovali o svojich výhradách k uvedenému materiálu.

Grega za najväčší problém navrhovanej koncepcie považuje fakt, že neodráža pripomienky mestských častí. „Uznesenie, ktoré miestne zastupiteľstvo v Starom Meste prijalo už v roku 2013, hovorí o tom, že prvých desať minút parkovného má byť zdarma,“ povedal. Doplnil, že rezidentské karty v centre by pre obyvateľov tejto časti mesta mali byť len za symbolickú sumu päť eur, nie za sto eur, ako je tomu teraz. Starosta chce dosiahnuť aj to, aby niektoré parkovacie miesta pre rezidentov boli k dispozícii 24 hodín, nielen po 17.00 h. „Maximálna cena parkovného by mala byť 50 centov,“ dodal Grega.

Podľa Trnku by sa koncepcia statickej dopravy mala riešiť ako kompletná problematika spolu s dynamickou dopravou. Opätovne pripomenul, že výber parkovného v meste má na starosti súkromná spoločnosť. „Naša mestská časť vybudovala 73 parkovacích miest, ktoré sme museli odovzdať mestu a zisk z nich má súkromná s. r. o.,“ vyhlásil. Poukázal tiež na plánovanú investíciu dva milióny eur, za ktoré sa má vybudovať podzemné parkovisko. „Mestské zastupiteľstvo má delegovať právomoci o rozhodovaní o tejto investícii na riaditeľa magistrátu, čo je podľa nás neprípustné,“ zdôraznil Trnka.

Grega a Poláček ako poslanci mestského zastupiteľstva budú žiadať, aby predložená koncepcia bola odmietnutá, aby sa vypracovala nová koncepcia, ktorá by odrážala aj názory občanov a dotknutých mestských častí. „Pred rokovaním zastupiteľstva zorganizujeme protestné zhromaždenie občanov,“ uzavrel Trnka s tým, že ak napriek výhradám bude materiál schválený, bude sa spolupodieľať na zorganizovaní petičnej akcie v mestskej časti Staré Mesto.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM