Michal Lendel Správy

Korunovácia rómskeho kráľa v Košiciach: Do mesta sa chystajú významní Rómovia z celej SR aj zahraničia!

Túto sobotu budú Košice miestom významnej ceremónie. Svojho úradu sa slávnostne ujme korunováciou nový rómsky kráľ na Slovensku, ktorým sa má stať Róbert Botoš. Na slávnosť sa chystajú významní Rómovia z celého Slovenska i zahraničia. Pozvaní boli aj predstavitelia ambasád, politici a umelci.

Ilustračný obrázok k článku Korunovácia rómskeho kráľa v Košiciach: Do mesta sa chystajú významní Rómovia z celej SR aj zahraničia!
Zdroj: Dnes24.sk

Metropola slovenského východu zažije v sobotu v Dome umenia slávnosť korunovácie nového rómskeho kráľa, ktorým sa po novom stane Košičan Róbert Botoš. Ako pre Košice 24 prezradil samotný budúci kráľ Rómov, akt korunovácie rómskeho kráľa sa v takej miere ešte na Slovensku neudial.

Slávnosť korunovácie

„Súčasťou mojej korunovácie je aj návšteva Dómu svätej Alžbety, za účelom svätej omše. Aj keď akt korunovácie má preukázať veľkoleposť a jedinečnosť tejto ceremónie, celé by sa to malo udiať v kultivovanom ale zároveň dôstojnom duchu,“ uviedol Botoš.

Na korunovácii by mali byť prítomní dôležití predstavitelia olašských Rómov, ich vodcovia, ale aj predstavitelia komunity Rumungrov či Sintov, rómskych organizácií. „Okrem toho na slávnosť korunovácie sa ohlásili Rómovia zo zahraničia z viacerých krajín, či už poprední Rómovia alebo predstavitelia významných rómskych organizácií. Okrem toho sú pozvaní predstavitelia ambasád, samospráv, politici a umelci. Presný počet hostí sa uzavrie v najbližších dňoch,“ priblížil dianie okolo korunovácie Botoš.

Spájanie Rómov na Slovensku

Budúci kráľ si v svojom úrade stanovil za cieľ spájať Rómov na Slovensku bez rozdielu, teda, aby sa samotní Rómovia netrieštili podľa príslušností k určitým rómskym skupinám, ale aby spolupracovali pre dobrú vec a pozdvihnutie celého etnika.

„To, že som sa stal novým rómskym kráľom, znamená pre mňa veľmi veľa zodpovednosti, pokory a úcty k tým, ktorí ma do tejto pozície zvolili. Samozrejme, že si to veľmi vážim a uvedomujem si, akú časť zodpovednosti som si tým na seba prevzal,“ zdôveril sa nám Košičan, ktorý dodal, že ho teší dôvera zástupcov komunít a ich podpora, za ktorú je vďačný a tým preukazuje, že dodržiava a ctí si tradície svojich predkov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM