Veronika Hunyadiová Samospráva Komunálne voľby

Starosta Dargovských hrdinov J. Andrejčák v ROZHOVORE: Každé euro sme museli aj dva-trikrát otočiť

Ako zasiahla pandémia mestskú časť, ako hodnotí svoje tri roky vo funkcii a aké má ďalšie plány? Vyspovedali sme starostu mestskej časti Košice-Dargovských hrdinov Jozefa Andrejčáka.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Dargovských hrdinov J. Andrejčák v ROZHOVORE: Každé euro sme museli aj dva-trikrát otočiť
Zdroj: mestská časť Košice - DH

Mestská časť Dargovských hrdinov, známa ako Furča, podobne ako ostatné mestské časti Košíc, sa aj počas tohto roka musela popasovať s pandémiou koronavírusu. Tá ovplyvnila aj život a fungovanie mestskej časti. Viacero projektov napriek tomu vyšlo, iné však pandémia zabrzdila.

„Spomedzi všetkých mestských častí v Košiciach sa nachádzame v najzložitejšej situácii vzhľadom na skutočnosť, že ročne spláca sumu 122-tisíc eur vinou sprenevery po kauze nedokončenej výstavby nájomných bytov v lokalite Na hore. To výrazne limituje mestskú časť v oblasti rozvoja občianskej vybavenosti, ako aj pri organizácii kultúrnych, spoločenských a športových podujatí. Každoročne sa však snažíme realizovať viacero investičných aktivít, a to aj na základe podnetov poslancov miestneho zastupiteľstva i obyvateľov. Pochopiteľne, uskromniť sme sa museli aj pod vplyvom pandémie, každé euro sme museli aj dva-trikrát otočiť a zvážiť,“ hovorí starosta Dargovských hrdinov Jozef Andrejčák.

Čo sa stihlo?

Tento rok si mestská časť pripomenula 45. výročie vzniku sídliska, keďže presne 29. júna 1976 sa oficiálne začala výstavba mestskej časti Dargovských hrdinov. Ďalším míľnikom bolo sťahovanie miestneho úradu z Dvorkinovej ulice na nové miesto. „Miestny úrad sa v auguste presťahoval do nových priestorov v obchodnom centre Laborec a sme radi, že po dlhých rokoch má náš miestny úrad moderné a reprezentatívne priestory. Vďaka skvelej polohe sme aj bližšie k obyvateľom, ktorí k nám prichádzajú mestskou hromadnou dopravou alebo pešo,“ teší sa starosta.

Okrem toho prešlo tento rok obnovou niekoľko športových a detských ihrísk. „Zrekonštruovali sme športové ihrisko na Bielocerkevskej ulici. Staré a takmer nefunkčné ihrisko na Jegorovovom námestí sa zmenilo na nepoznanie a na jeho mieste vzniklo nové hokejbalové ihrisko s mantinelmi. Rekonštrukciou a modernizáciou prešli aj štyri detské ihriská na Postupimskej, Kurskej, Buzuluckej a Ovručskej ulici, ktorú realizovala Správa mestskej zelene. Na ihriskách na Krosnianskej a Fábryho a na fit ihrisku pri gréckokatolíckom kostole sa menili herné prvky,“ vymenúva Andrejčák.

Opravené boli tento rok aj viaceré chodníky a schodiská. Mestská časť sa zamerala aj na väčšiu bezpečnosť obyvateľov. „Kamery sme inštalovali v podchode na Fábryho ulici, došlo k úprave priechodu pre chodcov na hlavnej ceste smerom z Jaltskej ulice na Poštu 22,“ dodal starosta.

Zmarené plány

Aj keď sa viacero projektov podarilo, niektoré z nich pandémia zabrzdila. „Mrzí ma, že nepriaznivá pandemická situácia nám už druhý rok po sebe neumožnila usporiadať mimoriadne obľúbenú oslavu Medzinárodného dňa detí. V tomto roku sme museli zrušiť aj koncert v parku pri fontáne,“ hodnotí starosta náročný rok.

Pozitívne vníma, že sa na konci prázdnin podarilo usporiadať 6. ročník obľúbeného a tradičného rodinného športovo-spoločenského podujatia Family Sport Day. Starostu mrzí, že sa nepodarilo realizovať výstavbu parkovacích miest v lokalite Adlerova 8. Mestská časť to má v pláne na jar budúceho roka.

Viac o tom, ako starosta hodnotí svoje tri roky vo funkcii, čo ešte plánuje zrealizovať a čo želá obyvateľom sa dočítate na ďalšej strane.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM