Veronika Hunyadiová Samospráva Komunálne voľby

Starosta Západu M. Vrchota: Nečakal som, že sa väčšinu volebného obdobia budem boriť s pandémiou

Ako zasiahla pandémia mestskú časť Západ? Ako hodnotí svoje tri roky vo funkcii a aké má ďalšie plány jej starosta Marcel Vrchota?

Ilustračný obrázok k článku Starosta Západu M. Vrchota: Nečakal som, že sa väčšinu volebného obdobia budem boriť s pandémiou
Zdroj: MČ Košice Západ

So starostom najväčšej košickej mestskej časti Západ sme sa porozprávali o aktuálnej pandémii, aj o tom ako hodnotí svoje tri roky vo funkcii.

Ako sa mestská časť popasovala s pandémiou posledný rok? Aký mala vplyv na chod mestskej časti?

Tak ako iné organizácie zasiahla pandémia aj našu mestskú časť. Začiatkom roka to bolo veľmi náročné, pretože sme na seba prebrali ešte aj úlohu zapojiť sa do celoplošného testovania. V priebehu januára a februára sme takmer nonstop zabezpečovali túto činnosť pre našich obyvateľov. Zároveň sme museli riešiť v zložitých podmienkach fungovanie celého úradu, keď mnoho zamestnancov bolo či už v karanténe, alebo práceneschopných, čo znamenalo veľké výpadky pri plnení pracovných úloh.

Okrem toho mestská časť závisí v mnohých veciach od externých dodávateľov a spolupráce s inými organizáciami, kde tá pandémia tiež úradovala, takže sa predlžovali termíny od jednoduchých vyjadrení až po prípravu projektových dokumentácií a stavebných prác. Negatívnym dôsledkom pandémie je aj zvyšovanie cien energií, stavebných materiálov a tak ďalej. Mnohé veci sa predražujú a pre nás to znamená komplikácie, s ktorými sa musíme vysporiadať.

Čo sa za ten rok podarilo a aké projekty pandémia zabrzdila?

Snažíme sa pokračovať v projektoch, ktoré sme si naplánovali, ale ich realizácia je komplikovaná, často musíme zmenšiť ich rozsah, alebo ich posunúť. To sa prejavilo najmä v kultúre, či už na jar, alebo teraz na konci roka. Som vďačný aspoň za to, že sa v lete podarilo zorganizovať niektoré kultúrne, športové a spoločenské podujatia. Je to veľmi náročné fungovať v takto sťažených podmienkach, keď nám zo dňa na deň pribúdajú povinnosti a obmedzenia.

Podnikatelia v Košiciach kvôli pandémii zatvorili alebo zatvárajú svoje prevádzky. Je im mestská časť nejako nápomocná? Čo by ste im poradili, ako majú prežiť?

Veľmi ma mrzí, že niektorí podnikatelia postupne zatvárajú svoje prevádzky. Podnikateľom v našej mestskej časti sa snažíme pomáhať napríklad výzvami obyvateľom, aby uprednostnili služby a tovary práve od nich a takto im pomohli. Ak by bolo v silách mestskej časti im výraznejšie pomôcť, tak by sme to veľmi radi urobili. Jediné, čo by som im poradil, je znížiť náklady na minimum. Každé podnikanie je špecifické, ťažko radiť. Napríklad tí, ktorí prevádzkujú internetové obchody, tým sa darí, iné odvetvia trpia.

Máte za sebou tri roky na poste starostu. Ako by ste zhodnotili vaše pôsobenie vo funkcii?

Na začiatku som vôbec nečakal, že tie tri roky budú také náročné. V prvom roku som sa do istej miery najmä „rozkukával“. Mal som predtým už do istej miery predstavu, ako funguje mestská časť, ale keď s tým človek dennodenne pracuje, tak je to iné a musí sa naučiť niektoré detaily, ktoré sú veľmi dôležité. Určite som nečakal, že sa väčšinu volebného obdobia budem boriť s komplikáciami spôsobenými pandémiou, ktorá je ako ľadovec. Karantény a maródky, keď chýbajú ľudia, je len vrchol toho ľadovca. Podstatnú časť našej práce vypĺňajú operatívne úlohy a bežný chod, aktivity a služby, ktoré máme obyvateľom poskytnúť, aby sme ich udržali v istom štandarde.

Stihli ste zrealizovať všetky vaše plány, s ktorými ste išli do volieb?

Niektoré plány a očakávania sa podarilo zrealizovať, pri iných je to zložitejšie a najmä časovo náročnejšie. Nehospodárime so súkromnými peniazmi, ale s prostriedkami obyvateľov, preto narážame na byrokratické obmedzenia. Za úspech, ktorý prináša výsledky každoročne, považujem participatívny rozpočet, ktorý naša mestská časť zaviedla ako prvá z košických mestských častí. Pri ňom sme sa ešte viac priblížili obyvateľom, a tí dostali do rúk priamy nástroj, ktorým rozhodujú o prostriedkoch z verejných zdrojov. Pevne verím, že ešte mnohé prospešné projekty sa podarí zrealizovať.

Z čoho ste najviac sklamaný, že sa nepodarilo? Čo by ste ešte chceli stihnúť do konca tohto volebného obdobia?

Dúfal som, že v tomto roku začneme aspoň projektové práce na systémovom zrevitalizovaní okolia obchodného domu Terasa. Je to však finančne náročnejšie ako sme čakali, budeme musieť ďalej hľadať externé zdroje a možnosti.

Radi by sme dotiahli do konca volebného obdobia revitalizáciu fontány na Luníku I. Aj v tomto prípade sa však zdvihli ceny stavebných materiálov a prác, takže jediným spôsobom, ako to financovať, sú externé zdroje. Mám vedomosť, čo všetko by bolo potrebné opraviť a urobiť, ale nie je možné všetko naraz. Som presvedčený, že najprv treba poriadne urobiť to, čo je rozpracované a postupne sa pustiť do ďalších projektov.

Čo by malo podľa vás ľudí v tejto dobe pozitívne nakopnúť? Čo ďalej s mestskou časťou?

História ukazuje, že rôzne morové vlny, napríklad začiatkom minulého storočia španielska chrípka, časom prehrmeli a po dvoch-troch rokoch bolo ľudstvo síce pootĺkané, ale išlo ďalej.

V budúcnosti sa budeme musieť vysporiadať napríklad s klimatickými zmenami, ale už dnes podnikáme kroky, napríklad pri ochrane Borovicového hája a zelene v našej mestskej časti. Nemám nič proti developerom, ale snažím sa naozaj zachovať čo najviac zelene v meste a našej mestskej časti. Toto bude ďalšia výzva.

Pre obyvateľov mestskej časti pripravujeme zaujímavé kultúrne podujatia. Na niektoré už možno boli zvyknutí, ale pripravujeme ďalšie tak, aby sa po pandémii mohli ľudia osobne stretávať, keďže tých osobných stretnutí je naozaj nedostatok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM