Eva Mikulová Rôzne

Stavbami roka 2018 sú aj most na Ružíne a Modernizácia električkových tratí

Vyhodnotili najlepšie stavby roka 2018 na Slovensku. Medzi desiatimi víťazmi sú i dve z Košíc a okolia. Prihlásené stavby hodnotila odborná porota.

Ilustračný obrázok k článku Stavbami roka 2018 sú aj most na Ružíne a Modernizácia električkových tratí
6
Galéria
Foto: Eva Mikulová / Zdroj: Eva Mikulová

V stredu večer 27. marca vyhlásili víťazov 24. ročníka celoštátnej verejnej neanonymnej súťaže STAVBA ROKA 2018.

Medzi nominovanými boli aj výnimočné stavebné diela z Košíc a okolia. A práve Modernizácia električkových tratí v Košiciach, ktorú realizovala spoločnosť Eurovia získala cenu Ministerstva dopravy a výstavby SR za celospoločenský prínos v oblasti architektúry a stavebníctva.

Ocenili aj zrekonštruovaný most na Ružíne

Cenu za výnimočné a progresívne projektové riešenie získala stavba Most Ružín – rekonštrukcia, ktorú robila spoločnosť Strabag, s. r. o.

Poslaním súťaže je podpora kvality stavebných diel realizovaných na Slovensku, ako súčasť uceleného systému zabezpečovania kvality vo výstavbe a stavebníctve. Jedným z gestorov tohto systému je Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky a garantmi kvality jeho realizácie sú Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, Slovenská komora stavebných inžinierov a Slovenská komora architektov.

Prihlásené stavby posudzuje a hodnotí odborná porota podľa predpísanej technickej dokumentácie. Porota spoločne vykoná obhliadku každej stavby, ktorá podľa technickej dokumentácie.

Porota hodnotí urbanistické a architektonické riešenie, stavebno‐technické riešenie, vhodnosť použitia materiálov a výrobkov (ich remeselné a profesionálne zvládnutie pri zhotovení diela), realizáciu stavby, funkčnosť a vplyv súťažného návrhu na životné prostredie a celospoločenský prínos stavebného diela.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM