Rôzne

SVET O SLOVENSKU: Donald Trump chce zablokovať predaj U. S. Steel Japoncom!

Ovplyvnia prezidentské voľby v USA predaj U. S. Steel?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Donald Trump chce zablokovať predaj U. S. Steel Japoncom!
Zdroj: TASR/František Iván , TASR/AP

Bývalý americký prezident a najhorúcejší kandidát republikánov na tento post Donald Trump uviedol, že zablokuje plánovaný predaj U. S. Steelu japonskej spoločnosti Nippon Steel. Upozornil na to server Politico.com.

„Okamžite by som to zablokoval.“ Absolútne,“ cituje Politico Trumpa, ktorý však nevysvetlil, ako by mohol zablokovať tento predaj po svojom prípadnom návrate do Bieleho domu.

Do volieb môže byť hotovo

Navyše, podľa informácií z tlačovej správy americkej spoločnosti U. S. Steel, transakcia s Japoncami by sa mala uskutočniť ešte pred prezidentskými voľbami v USA, ktoré budú v novembri.

Ekonomický tím prezidenta Joa Bidena naznačil, že túto transakciu podrobí dôkladnej kontrole v rámci revízie pod dohľadom Výboru pre zahraničné investície v USA, ktorý skúma transakcie zahŕňajúce zahraničné subjekty.

U. S. Steel vlastní v Košiciach jednu zo svojich fabrík. Tá u nás patrí ku kľúčovým zamestnávateľom, nielen v regióne, ale aj z celoslovenského pohľadu.

Saková a Taraba chcú do Japonska

Správa o dohodnutej transakcii medzi americkou a japonskou spoločnosťou, ktorá tak môže ovplyvniť aj tisícky Slovákov, obletela médiami vlani v decembri.

V prvej polovici januára 2024 minister životného prostredia Tomáš Taraba vyhlásil, že spolu so šéfkou rezortu hospodárstva Denisou Sakovou plánujú vyraziť kvôli odpredaju U. S. Steelu do Japonska.

„Potrebujeme vedieť od potenciálneho japonského investora, čo zamýšľa s tou fabrikou robiť. Je tam zamestnaných veľa ľudí, aby sme len tak čakali, ako sa to dorokuje,“ uviedol vtedy Taraba.

Na dekarbonizáciu výroby v Košiciach je z envirorezortu vyčlenených 600 miliónov eur, vyše polovica z fondu obnovy.

Foto: archívne

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM