Eva Mikulová Správy

Už máte adoptovaný chodník? V Košiciach už v zime neuvidíme modré tabuľky

Košičania sa môžu aktívne zapojiť do zimnej údržby v meste v rámci projektu - Adoptuj si svoj chodník.

Ilustračný obrázok k článku Už máte adoptovaný chodník? V Košiciach už v zime neuvidíme modré tabuľky
Zdroj: Mesto Košice

Zimná údržba v Košiciach začína 15. novembra. Tento rok bude iná ako v minulosti, pretože sa do nej v rámci iniciatívy – Adoptuj si svoj chodník, môžu zapojiť priamo obyvatelia nášho mesta.

Primátor Jaroslav Polaček na brífingu v utorok 10. novembra uviedol, že už takmer polovica chodníkov je adoptovaných: „Celkovo je na adopciu vyčlenených 594 úsekov a 272 z nich už má svojho zimného správcu.“ O chodníky sa budú títo občania počas zimy starať, odpratávať sneh a okrem dobrého pocitu z užitočnej práce, dostanú i finančnú odmenu.

Stačí si len stiahnúť aplikáciu – Zimná údržba

Tá bude pozostávať z 200 eurového paušálu ako odmeny za pohotovosť, ktorá sa za každý deň aktívneho vykonávania zimnej údržby (odhrabávania snehu, solenia alebo odhrabávania ľadu) na zvolenom chodníku zvýši o ďalších 5 eur.

Ak by bola zhruba rovnaká zima ako naposledy, zaregistrovaný užívateľ by počas jej trvania od 15. novembra až do 31. marca zarobil 500 eur. Každý záujemca sa môže starať maximálne o jeden úsek chodníka.

Nemusia sa báť ani nepríjemných poistných udalosti. „Za všetky chodníky v našej správe je zodpovedné mesto, ktoré je voči takýmto udalostiam poistené,“ dodal primátor.

Modré tabuľky zmiznú

Počas uplynulej zimnej sezóny mnohé chodníky v meste neboli očistené a nahradili ich modré tabuľky s oznámením, že chodníky sa neudržujú. Vďaka iniciatíve Adoptuj si svoj chodník, už modré tabuľky neuvidíme.

„I tie chodníky, ktoré si občania neadoptujú budú očistené. Buď Správou mestskej zelene alebo subdodávateľmi,“ vysvetlil Polaček a dodal: „Zazmluvnené sú už úseky v mestských častiach Dargovských hrdinov a na sídlisku Ťahanovce.“

Voľné úseky sú ešte v MČ Sever, Západ aj v MČ Juh. Záujemcovia sa stále môžu hlásiť cez aplikáciu. Nemusia mať obavy ani vtedy, keby sa z rozličných dôvodov o svoj chodník nemohli postarať. „Vtedy je možné delegovať túto povinnosť na niekoho iného,“ vysvetlil primátor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM