Eva Mikulová Správy

Mesto spúšťa aplikáciu Zimná údržba. Vďaka nej si budete môcť aj zarobiť

V najbližších dňoch sa spúšťa mobilná aplikácia Zimná údržba, vďaka ktorej môže každý záujemca priložiť ruku k dielu a zapojiť sa k odpratávaniu snehu a ľadu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto spúšťa aplikáciu Zimná údržba. Vďaka nej si budete môcť aj zarobiť
Zdroj: Mesto Košice

V najbližších dňoch mesto spúšťa mobilnú aplikácia Zimná údržba, vďaka ktorej môže každý záujemca priložiť ruku k dielu a zapojiť sa k odpratávaniu snehu a ľadu. Mesto mu poskytne posypový materiál a základné technické zabezpečenie.

„Okrem dobrého pocitu, zlepšenej kondičky a spálených kalórií si na každého takéhoto aktívneho občana počká v peňaženke aj slušná finančná odmena. Tá bude pozostávať z 200 eurového paušálu ako odmeny za pohotovosť, ktorá sa za každý deň aktívneho vykonávania zimnej údržby, čiže odhrabávania snehu, solenia alebo odhrabávania ľadu na zvolenom chodníku zvýši o ďalších päť eur,“ informuje hovorca magistrátu Vladimír Fabián.

Na výber 800 úsekov

Ak by bola zhruba rovnaká zima ako naposledy, zaregistrovaný užívateľ by počas jej trvania od 15. novembra až do 31. marca zarobil 500 eur.

Každý záujemca sa môže starať maximálne o jeden úsek chodníka. Vedenia mesta si od toho sľubuje, že chodníky môžu byť vďaka aktívnym Košičanom schodné podstatne skôr ako doteraz, keď sa na ich vyčistenie vzťahoval 24-hodinový limit.

„V rámci pilotného projektu bude počas zimnej sezóny pre záujemcov k dispozícii približne 800 úsekov v dĺžke zhruba 40 kilometrov najmä v mestských častiach Sever, Juh, Západ alebo Staré mesto, ktoré si budú môcť takpovediac adoptovať a po nasnežení alebo zamrznutí ich aj ručne vyčistiť,“ dodáva V. Fabián.

Výnimky budú tvoriť chodníky s náročnejším terénom, ktoré budú čistiť na to určení zamestnanci spoločnosti Kosit alebo Správy mestskej zelene.

Modré tabuľky končia

V roku 2018 sa mesto počas trvania zimnej údržby staralo o 120 km chodníkov, ktoré potom ručne dočisťovalo 22 ľudí. Od roku 2019 sa mesto staralo o 232 km chodníkov, čo bolo o vyše 90 percent viac.

Ručné čistenie zabezpečovalo v teréne 120 ľudí a zároveň na neudržiavané úseky chodníkov ciest pribudlo 800 modrých tabuliek. V nasledujúcej zimnej sezóne sa mesto bude starať o 425 km chodníkov, čo je oproti minulosti 250-percentný nárast.

Zodpovednosť za prípadné úrazy chodcov na týchto úsekoch chodníkov ponesie naďalej mesto Košice, ktoré je pre takéto prípady poistené.

Ako sa zaregistrovať?

Po nainštalovaní bezplatnej aplikácie do svojho mobilného telefónu od 20. októbra 2020) sa záujemca o spoluprácu registruje, vyplní svoje osobné údaje a vyberie si úsek, na ktorom má záujem vykonávať zimnú údržbu.

Zvolený úsek naviazaný na trvalý pobyt užívateľa a jeho okolie. Aplikácia mu automaticky vygeneruje zmluvu. Zamestnanci mesta mu ju pripravia na podpis.

Potom má tri pracovné dni na to, aby zmluvu prišiel osobne podpísať na Triedu SNP 48/A, kde sídli Magistrát mesta Košice.

Od tohto okamihu, vždy keď nasneží alebo sa budú očakávať zhoršené poveternostné podmienky, môže začať čistič ten „svoj“ chodník.

Aplikácia vždy upozorní užívateľov, že na ich úsekoch je potrebné vykonať údržbu a tí tak urobia. Zdokladovať to budú môcť nahratím fotky pred odpratávaním a po ňom.

Aplikácia vyvinutá spoločnosťou Hotovo stála mesto Košice 65 000 eur. Mesto už viac nebude stáť ani euro, keďže aplikácia vrátane know-how sa stáva jeho majetkom a nebude tak platiť ani žiadne mesačné poplatky za jej využívanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM