Správy

Už u vás boli sčítací komisári? V Košickom kraji doposiaľ sčítali 36 percent domov a bytov

V kraji je do sčítania zapojených 461 obcí vrátane 22 košických mestských častí (MČ).

Ilustračný obrázok k článku Už u vás boli sčítací komisári? V Košickom kraji doposiaľ sčítali 36 percent domov a bytov
Foto: Eva Mikulová

V Košickom kraji ku koncu augusta sčítali takmer 36 percent domov a bytov. Do systému elektronického sčítavania postupne vstúpili a pracujú s bytmi viac ako tri štvrtiny obcí, čo predstavuje 77,88 percenta.

Zo Štatistického úradu (ŠÚ) SR informovala hovorkyňa pre sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder. V kraji je do sčítania zapojených 461 obcí vrátane 22 košických mestských častí (MČ).

Aktívne mestské časti

V medziokresnom porovnaní pretrváva rozpracovanosť bytov na najvyššej úrovni v okrese Spišská Nová Ves (16,75 %). Počas troch mesiacov celkovo sedem obcí kraja sčítalo všetky domy a byty.

Okrem obce Vyšný Čaj v okrese Košice-okolie sú to obce Kristy, Priekopa a Nižné Nemecké v okrese Sobrance, Silická Jablonica a Vyšná Slaná v Rožňavskom okrese a Zbehňov v okrese Trebišov.

Spomedzi miest s počtom obyvateľov nad 10.000 je zatiaľ najlepšie zrátané mesto Moldava nad Bodvou, kde je spracovaná tretina (33,64 %) mestských bytov. V sčítaní postúpili aj MČ. „V hodnotenom období je jednoznačne najaktívnejšou MČ Košice-Kavečany a blíži sa do finále sčítania. V mesiaci august bola však najaktívnejšia MČ Košice-Dargovských hrdinov, kde žije takmer 26.000 obyvateľov,“ povedala Stauder s tým, že rozpracovanosť v tejto MČ vzrástla o tri štvrtiny. Nasleduje Luník IX, kde rozpracovanosť vzrástla o viac ako polovicu, a podobná situácia je aj na Sídlisku Ťahanovce.

Prvá fáza SODB 2021, realizovaná v spolupráci so samosprávami, sa zameriava na sčítanie domov a bytov. Samotné sčítanie domov a bytov sa realizuje od 1. júna tohto roka do 12. februára 2021.

Do sčítania domov a bytov sú zapojené všetky obce SR v celkovom počte 2927. K 31. augustu bola sčítaná takmer polovica bytov na Slovensku. Po prvej fáze sa od 15. februára 2021 začne sčítavanie obyvateľov, trvať má do 31. marca.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM