Veronika Hunyadiová Správy

V detskej nemocnici zaočkovali už stovky detí. Aké mali vedľajšie účinky?

Detská fakultná nemocnica v Košiciach očkuje deti od 12 do 18 rokov. Kedy a kde im podajú vakcínu?

Ilustračný obrázok k článku V detskej nemocnici zaočkovali už stovky detí. Aké mali vedľajšie účinky?
Zdroj: TASR/AP

Očkovacie centre Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice od septembra zaočkovali proti koronavírusu viac ako 600 detí nad 12 rokov. Všetko bolo bez komplikácií. Informuje o tom nemocnica na svojom webe.

Jeden deň v týždni

Počas októbra bude očkovacie centrum DFN otvorené len v piatky od 8.00 do 13.00 hod. pre registrovaných aj neregistrovaných záujemcov od 12 do 18 rokov. V prvý októbrový deň podali zdravotníci už viac ako 50 vakcín.

Dobrovoľné očkovanie vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer/BioNTech prebieha pod dohľadom pediatrov.

Rozhodnutie, či dieťa dať zaočkovať je iba na rodičovi. „Na očkovanie detí je možné pozerať sa z dvoch uhlov pohľadov – jednak je to ochrana našich detí pred infekciou covid-19. Druhý pohľad je, keďže deti sú často prenášačmi ochorenia, že takto ochránime osoby, ktoré s nimi žijú v spoločnej domácnosti a ktoré sa očkovať nemôžu z rôznych zdravotných dôvodov, alebo staršie osoby, nakoľko Slovensko má nízku preočkovanosť populácie nad 50 rokov,“ vysvetlila riaditeľka DFN Jaroslava Feketeová.

Detská nemocnica odporúča rodičom detí, ktorí majú záujem o dobrovoľné očkovanie, registráciu na portáli Národného centra zdravotníckych informácií www.nczisk.sk. Možnosť prísť do očkovacie ho centra v DFN Košice však majú aj neregistrovaní záujemcovia o očkovanie.

Nežiaduce účinky

Medicínsky námestník DFN Košice Martin Mráz, upozorňuje, že na Slovensku je situácia, čo sa týka preočkovanosti stále nepriaznivá. „Preto, samozrejme, odporúčame aj očkovanie detí. Znižujeme tak u nich riziko hospitalizácie a ťažkého priebehu covidu,“ vysvetlil Mráz.

Ako pri každom inom očkovaní, aj pri tomto môže dôjsť k nežiaducim účinkom. „Vo veľkej väčšine prípadov sú mierne. Môže to byť zvýšenie teploty, bolestivosť alebo začervenanie v mieste vpichu, ktoré zvyčajne vymiznú v priebehu 48 hodín,“ dodal Mráz.

Foto: ilustračné

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM