Eva Mikulová Rôzne

Veľké podporné zhromaždenia v Košiciach: Robotníci štrajkovali za vyššie mzdy

Viac ako 3000 zamestnancov z celého východného Slovenska prišlo v utorok popoludní do Košíc vyjadriť svoju nespokojnosť s nízkymi platmi. Sú ochotní ísť aj do ostrého štrajku.

Ilustračný obrázok k článku Veľké podporné zhromaždenia v Košiciach: Robotníci štrajkovali za vyššie mzdy
10
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Tisíce robotníkov sa v utorok 19. marca o 16,00 hodine zišli na protestnom zhromaždení „Za vyššie mzdy,“ ktorý v Košiciach zorganizovala najväčšia slovenská odborová organizácia OZ KOVO.

Ľudia z fabrík z celého východného Slovenska prišli vyjadriť svoj nesúhlas s nízkymi mzdami. Zhromaždenie začalo pri hoteli Centrum, odkiaľ prešli až k Dolnej bráne. Účastníkom prejavovali sympatie i okoloidúci Košičania. „Chceme vyššie mzdy,“ skandovali.

„My, účastníci pochodu a zhromaždenia, vyjadrujeme nespokojnosť s nízkou úrovňou miezd väčšiny zamestnancov na Slovensku. Spravodlivá odmena za vykonanú prácu má byť totiž na takej úrovni, aby zabezpečila bezproblémové pokrytie bežných každodenných výdavkov zamestnanca a jeho rodiny,“ povedal predseda OZ KOVO Jozef Balica.

„Sme členmi Európskej únie, nie sme občania druhej kategórie! Preto žiadame za svoju prácu spravodlivú mzdu!“ hovorili rečníci na pódiu. „Výplata musí byť na takej úrovni, aby sa do roboty vyplatilo chodiť.“

Taktiež vyzvali zamestnancov, aby podporili kolektívnych vyjednávačov na presadzovanie svojich oprávnených požiadaviek. " V krajnom prípade pôjdeme aj do ostrého štrajku."

Veľká časť zamestnancov je podľa odborárov v bezvýchodiskovom stave. Nemajú pracovné príležitosti ani alternatívne zamestnanie. Podľa Balicu to môžu zamestnávatelia hlavne v marginálnych regiónoch zneužívať a človek je nútený prijať aj nevýhodné podmienky.

Účastníkov zhromaždenia podporili aj zamestnanci košického Dopravného podniku, ktorí sú momentálne v štrajkovej pohotovosti. V Košiciach sa podobný pochod zorganizovaný odborármi uskutočnil pred troma rokmi. Dnešné zhromaždenie sa stretlo s pozitívnou odozvou okoloidúcich, ktorí sa zastavovali a tak podporili odborárov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM