Recept na dnes Video

VIDEORECEPT: Toto je najobľúbenejšie jedlo z východniarskej kuchyne!

Hľadali sme najobľúbenejšiu tradičnú pochúťku z východu Slovenska. Poslali ste nám množstvo tipov, z ktorých sme do hlasovania vybrali tri jedlá.

Ilustračný obrázok k článku VIDEORECEPT: Toto je najobľúbenejšie jedlo z východniarskej kuchyne!
14
Galéria
Zdroj: TASR , Dnes24.sk

Prednedávnom sme na našom portáli zverejnili výzvu, aby ste nám pomohli nájsť obľúbené jedlá z nášho okresu. Poslali ste nám množstvo tipov, z ktorých sme do hlasovania vybrali tri jedlá.

Vyberali sme nielen podľa toho, ktoré sa najčastejšie opakovali, ale hlavne podľa toho, ktoré pochúťky by mohli byť skutočne „východniarske“ resp. boli z okolia Košíc (Abov, Dolný Zemplín).

Na našom portáli Košice24.sk suverénne zvíťazili Zemplínske holúbky (65,4 %). Toto jedlo si za víťaza vybrali v hlasovaní aj čitatelia portálu Humenné24.sk a dali mu 54,6 % hlasov. Rovnako sa stalo víťazom aj v Michalovciach, kde mu čitatelia dali 67,8 %. Prešovčania si za favorita chuťových pohárikov vybrali Hubovú mačanku.

Na druhom mieste skončili bobaľky 24,7 % a na treťom hubová mačanka, pre ktorú hlasovalo 9,9 %.

Jednoduché, ale sýte

Regionálnych receptov je viacero a tu doslova platí „iný kraj, iný mrav“. Ako nám priblížila etnologička Katarína Nádaská, pre Abov je charakteristická polievka ciberej (mliečna zemiaková polievka), z okolia Košíc nálečník (Košický Klečenov) či čerstvá bravčová krv ako mozoček (Ruskov). A čo Dolný Zemplín?

„Výživa zemplínskeho ľudu bola v minulosti značne jednoduchá, ale zato výdatná. K základným druhom potravín patrila múka, mlieko, mliečne výrobky, ale najväčšie zastúpenie mali strukoviny, ovocie a zelenina, zvlášť kapusta, fazuľa, šošovica, zemiaky a kukurica. V bežné dni sa pripravovali tradičné zemplínske jedlá, z ktorých niektoré poznáme a varíme ešte aj dnes. Ide hlavne o halušky, strapačky, lokše, pirohy či placky,“ prezradila nám Nádaská.

Ako ďalej približuje kuchyňu našich predkov, tradične sa varili aj zemplínske zapekané cestoviny, ovsená kašu, makovníky, hubová mačanka, podbitá fazuľa a strasanka – čo boli uvarené zemiaky v šupke, nakrájané na kocky sa do nich pridala kyslá kapusta a slanina.

Svadobná „kapustová“ veselica

Zemplínske holúbky (hovorovo plnená / pounená kapusta) je typické východniarske jedlo už niekoľko storočí. Toto jedlo bolo kedysi doslova slávnostné, v súčasnosti sa robí hocikedy počas roka. No i dnes sa žiadna pravá východniarska svadba či veselica bez tejto dobroty nezaobíde. Ako ho pripravovali kedysi?

„Zemplínske holúbky je kapustný list, do ktorého bolo zavinuté mäso, list obviazaný šnúrkou sa dal variť. Išlo o staré jedlo, ktoré sa podávalo na krstinách, svadbách a nesmie chýbať na vianočnom stole. Holúbky sa podávajú s varenou kyslou kapustou,“ približuje pôvodnú receptúru Nádaská.

Traduje sa, že toto typické východniarske jedlo má korene v období, keď do Uhorska vpadli Turci. Miestni v tom čase žili veľmi skromne a jedli len to, čo si dopestovali a dochovali. Na tanieroch sa vtedy po prvýkrát objavila aj plnená kapusta, ktorú teraz na východe ľudia poznajú najmä pod názvom holubky.

Obdobných receptov (napr. plnený vínny list) nájdeme aj v iných končinách pod inými názvami. Kapustové závitky nájdeme nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku, na Ukrajine, Bielorusku (plnené hubami, zeleninou, tvarohom…) či v rómskej kuchyni.

Maďarská plnená kapusta sa robí z kyslej kapusty a plní sa mäsom a vrství sa kapustou. Niekedy sa robí aj ľahká zápražka. U nás je známa paprikovo-paradajková verzia plneného kapustového listu resp. náplň sa dá namiesto kapusty do papriky. Tí, ktorí navštívili Turecko, mohli natrafiť na jedlo sarma, sarmalak alebo v Rumunsku na sarmale, kde na prípravu používajú jahňacie mäso.

Ilustračné foto

Prinášame vám videorecept, ako si pripraviť skvelé holúbky.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM