Špeciality starých mám z Abova, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú
Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás na Above. Prinášame vám 5 špecialít našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.
Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy v okolí Košíc.
Zemiaky, múka, masť a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame päť jedál, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okolí.
Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami
SUROVINY: 200g domácej, údenej slaniny, 400g domácich širokých rezancov, 3PL masla, 300g slivkového lekváru, 230ml vody, podľa potreby kryštálový cukor a soľ.
POSTUP: Slaninu nakrájame na plátky a tie potom necháme na panvici vyškvariť. Lekvár „vydlabeme“ z fľaše, uložíme do rajnice, zalejeme 200 ml vody a postupne miešame. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu a trochou soli, pridáme trochu masla a uvaríme v nej rezance. Po uvarení rezance scedíme, ale nepremývame. Scedené, horúce rezance zalejeme výpekom zo slaniny a prepečeným maslom, pridáme horúci lekvár a na záver posypeme kúskami vyškvarenej slaniny.
Abovské hajtvaňoše
SUROVINY: 1 kg hladkej múky, 1 čl sódy bikarbóny, 50 g masla, soľ, práškový cukor, 300g bravčovej masti, 300 ml vody.
POSTUP: Z múky, sódy a vlažnej slanej vody pripravíme cesto. Roztopíme masť, cesto rozvaľkáme na veľkú placku a natrieme roztopenou masťou. Potom cesto opäť hnetieme, aby sa do neho vstrebala masť a pokračujeme v hnetení. Tento proces zopakujeme aspoň 3×. Keď je cesto dostatočne mastné, rozvaľkáme ho asi na polcentimetrovú hrúbku a vykrajujeme placky. Placky pečieme na horúcej kuchynskej platni nasucho z oboch strán. Upečené hajtvaňoše potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Podlubky
SUROVINY: kapustné listy- zemiaky- smotana- mlieko- hladká múka- vajce
POSTUP: Spodné listy z mladej kapusty odoberieme, ešte keď je kapusta v zemi tak, aby sme ju nepoškodili a mohla rásť ďalej. Listy umyjeme, nasekáme na drobno a obvaríme. Po uvarení to scedíme, voda sa vyleje. Smotanu vlejeme do trochy mlieka, môžeme do toho udrieť jedno celé vajce a dosypeme múku. Zmes poriadne vyšľaháme, aby v nej neboli žiadne hrudky. Ak je zmes veľmi hustá, môžeme ju zriediť vodou. Týmto získame tzv. habarku. Väčšiu časť mlieka prevaríme, odstavíme z ohňa, vlejeme habarku a ešte raz uvedieme do krátkeho varu. Potom dosypeme uvarené nasekané kapustné listy a môžeme podávať s chlebom.
Nálečník
SUROVINY: surové zemiaky- údená šunka- soľ- mleté čierne korenie- na lyžici masti spenené dve hlávky cibule a osem strúčikov cesnaku- 1 až 2 vajcia- múka
POSTUP: Surové zemiaky sa nastrúhajú na jemno a zmiešajú s ostatnými prísadami. Údená šunka sa nakrája na drobné kúsky a spenená cibuľa sa nechá trochu vychladnúť. Múky treba pridať málo, len aby cesto držalo pokope. Domáci vravia, že ide o jedlo zo zemiakov, nie z múky.Takto vytvorená masa sa na tenko natrie na masťou vymastený plech/pekáč, vrch sa potrie roztopeným maslom a pečie sa vo vyhriatej rúre do chrumkava a zlatohneda.Ak v kuchyni nemáme práve údenú šunku, môžeme ju nahradiť na kúsky pokrájanými škvarkami. Kvôli vôni a chuti sa pridáva aj za hrsť čerstvej, na drobno nakrájanej majoránky alebo za kávovú lyžičku sušenej.
Čeregy
SUROVINY: 0,5 kg polohrubej múky, 1 lyžica masla, 1 dl smotany, 3 vajcia, kypriaci prášok do pečiva (v minulosti ho nepoužívali), štipka soli, olej, práškový cukor
POSTUP: Vypracujeme cesto a vyvaľkáme ho na asi polcentimetrovú hrúbku. Nakrájame na obdĺžniky, ktoré v strede narežeme. Rožky vzájomne prepletieme a čeregy vyprážame na oleji. Vychladnuté na záver pocukrujeme práškovým cukrom.
Môže vás zaujímať:
Nárečie v okolí Košíc skrýva naozaj krásne výrazy: Priznajte farbu, rozumiete vôbec týmto slovám? :)
Blaváci by toto asi nedali… ale čo vy? Teraz môžete zistiť, nakoľko ste praví východniari