Rôzne

Voľby v košickej nemocnici sprevádzala NESPOKOJNOSŤ: Čo sa tam udialo?

Ani jeden z mobilných pacientov či zamestnancov, ktorí prišli s hlasovacími lístkami do vopred určenej miestnosti, napokon neodvolil.

Ilustračný obrázok k článku Voľby v košickej nemocnici sprevádzala NESPOKOJNOSŤ: Čo sa tam udialo?
Zdroj: TASR/František Iván

Sobotňajšie parlamentné voľby v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) na Triede SNP sprevádzala nespokojnosť s organizáciou.

Ani jeden z mobilných pacientov či zamestnancov, ktorí prišli s hlasovacími lístkami do vopred určenej miestnosti, napokon neodvolil. Odovzdať svoj hlas nemohli, keďže neboli vopred nahlásení.

Príslušná okrsková volebná komisia si však záujemcov zapísala a neskôr za nimi príde s prenosnou schránkou.

Kde nastal problém?

„Vedela som, že budem hospitalizovaná. Na voľby som sa pripravila, manžel mi vybral hlasovací preukaz. Čakala som, že to bude pripravené, ako má byť, no bohužiaľ nie je, pretože nemajú dostatočný počet hlasovacích lístkov pre všetkých, ktorí majú záujem voliť,“ povedala jedna z pacientiek. „Vraj sme sa mali zaregistrovať, ale nikto sa o to nepostaral. Sestričky na oddelení hovorili, že pozapisujú tých, ktorí chcú voliť. Povedali a neurobili,“ tvrdí.

Z oznamu o voľbách, ktorý nemocnica podľa vlastných slov len distribuovala, nebolo zrejmé, že aj mobilní pacienti a zamestnanci majú požiadať o voľbu prostredníctvom prenosnej schránky. Pre voľby bola v lôžkovom monobloku v Kluboch zamestnancov pripravená miestnosť, ktorá bola v ozname pomenovaná ako volebná miestnosť. Na voľby bol určený polhodinový interval.

Budú môcť odvoliť

„Dezorganizácia, nič iné,“ povedal jeden z členov volebnej okrskovej komisie mestskej časti Západ, ktorý prišiel do nemocnice s prenosnou schránkou. Podľa neho by mala byť v UNLP zriadená riadna volebná miestnosť.

Ako povedala ďalšia členka príslušnej volebnej okrskovej komisie, záujemcov, ktorí prišli, si dodatočne zapísali, a neskôr ich navštívia s prenosnou schránkou. „Každý má právo na voľby. Odvolia, len musíme ísť po hlasovacie lístky, lebo sme doniesli len počet podľa zoznamu. Prinesieme ich a pôjdeme po oddeleniach,“ vysvetlila. Predtým išli podľa harmonogramu, a na základe menného zoznamu, k lôžkam pacientov, ktorí o voľbu prostredníctvom prenosnej schránky požiadali vopred.

Pacienti a zamestnanci mali možnosť voliť aj na pracovisku UNLP na Rastislavovej u­lici.

Parlamentné voľby 2023
96
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM