Kultúra

Výstava a konferencia priblížia inváziu v lete 1968 na východe Slovenska

Dokumenty približujúce obsadenie Košíc sovietskymi vojakmi v auguste 1968 sprístupnili od utorka 21. augusta na výstave v košickej Galérii Tabačka.

Ilustračný obrázok k článku Výstava a konferencia priblížia inváziu v lete 1968 na východe Slovenska
7
Galéria
Zdroj: TASR

Ide o dobové fotografie, karikatúry, básne či vydania novín. Na výstavu nadviaže konferencia nazvaná Okupácia Košíc a východného Slovenska – august 1968, ktorá sa bude konať 7. septembra v Tabačke Kulturfabrik. Organizátormi sú občianske združenie Charta 017 a Košický samosprávny kraj (KSK).

Košice boli po Prahe najviac postihnuté okupáciou

„Zamerali sme sa na naše mesto preto, lebo Košice boli v auguste 1968 v Českos­lovensku po Prahe druhým mestom najviac postihnutým inváznymi vojskami. Dohromady aj s okolím v prvých dňoch invázie tu bolo až 11 obetí,“ uviedol pre novinárov Štefan Lazorišák z Charty 017.

Fotografie, dokumentujúce pouličné nepokoje a odmietanie cudzích vojsk zo strany verejnosti, sú z jeho osobného archívu, u mnohých snímok nie je známy autor. Súčasťou prezentácie je aj premietanie krátkeho filmu o okupácii mesta.

Výstava potrvá do 7. septembra, kedy sa bude konať konferencia o invázii vojsk Varšavskej zmluvy do Československa zameraná na Košice a východ Slovenska z rôznych pohľadov. Na podujatie prídu historici a publicisti nielen zo Slovenska, ale aj Česka a Maďarska. „Hlavne chceme zverejniť materiály pre ľudí, ktorí nie sú dosť informovaní o tých tragických udalostiach, a pre mladú generáciu, ktorá si možno ani neuvedomuje, čo sa tu v lete 1968 odohrávalo a ako veľmi sme boli poškodení,“ povedal Lazorišák. Septembrový termín bol podľa ďalšieho člena Charty 017 Michala Kravčíka vybratý aj s ohľadom na školy, resp. začiatok školského roka.

Predseda KSK Rastislav Trnka podporil takéto podujatia s tým, že daná téma je podľa neho trochu v úzadí a málo sa komunikuje, najmä pre mladých ľudí. „Rok 1968 a vpád vojsk Varšavskej zmluvy znamená boj demokracie a totality, a myslím si, že tento boj v rôznych formách pokračuje až dodnes. Považujem za viac než potrebné, aby sa o týchto témach rozprávalo, aby aj tie mladšie generácie, ktoré nezažili toto obdobie, vedeli o nich čo najviac,“ konštatoval.

Charta 017 pri príležitosti 50. výročia invázie vydala vyhlásenie. V ňom okrem iného žiada Národnú radu (NR) SR vyhlásiť 21. august za pamätný deň obetí okupácie Československa v roku 1968 a 21. jún za pamätný deň odchodu okupačných vojsk Sovietskej armády z Československa v roku 1991.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM