Eva Mikulová Kultúra Rôzne

FOTO: Zábery, z ktorých ešte aj dnes behá mráz po chrbte: August 1968 v Košiciach!

Uplynulo 50 rokov od jednej z najtragickejších udalostí našich novodobých dejín. 21. augusta 1968 vpadli na naše územie vojská 5 štátov ...a začala normalizácia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zábery, z ktorých ešte aj dnes behá mráz po chrbte: August 1968 v Košiciach!
22
Galéria

Bol 21. august 1968. Košičania sa prebudili do ďalšieho horúceho rána. Aj august pred 50 rokmi bol totiž taký horúci, ako tohtoročný… A prišla studená sprcha. Z okien alebo cestou do práce videli tanky, obrnené transportéri a cudzie vojská.

Išlo o vpád vojsk piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom (ZSSR, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko). Vojská NDR sa síce na inváziu tiež pripravili, ale v poslednej chvíli bola ich účasť odvolaná z Moskvy.

Mysleli si, že prišla vojna

Je logické, že zavládla panika. Napriek informáciam o vstupe vojsk piatich štátov na naše územie, nikto nechápal prečo sa to deje. „Bolo to strašné. Všetci sme sa báli. Ľudia vykúpili všetko v obchodoch. Mama sa bála, že otec pôjde na vojnu. Skutočne to vyzeralo tak, že začala vojna. Nesmeli sme chodiť von a celé dni sme počúvali rádio, aby sme vedeli čo sa deje,“ spomína na tragické obdobie pred 50 rokmi, Košičanka Helena, ktorá mala vtedy 12 rokov.

A i keď strach bol veľký, odpor voči okupantom bol väčší. Ľudia masívne dávali najavo svoju nespokojnosť. Len V Košiciach bolo 9 obetí invázie a množstvo ľudí bolo zranených. Pamétná tabuľa na obete tragického „Augusta 68“ v Košiciach je na budove vtedajšieho Tuzexu. Každoročne si pri nej pripomíname tragické udalosti v Košiciach.

Invázia cudzích vojsk zastavila demokratizáciu našej spoločnosti, ktorú odštartoval I. tajomník UV KSČ Alexander Dubček, počas Pražskej jari v tom istom roku. Okupácia zmarila nádeje na lepší a slobodnejší život a nastala po nej tvrdá doba normalizácie.

Invázne vojská, ktoré na územie ČSSR vstúpili 21. augusta 1968, obsadili väčšinu strategických miest po celej krajine. Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna mužov a okolo 5 000 tankov. Operácii velil sovietsky armádny generál I.G. Pavlovskij.

Pripomeňme si tieto tragické udalosti pred 50 rokmi na archívnych fotkách z Košíc.

Foto: Au-Košice / Rajče.net

FOTO: Takto v roku 1968 obsadili Košice vojská Varšavskej zmluvy
22
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM