Alexandra Kolínská Správy

Výstavba bytovky na sídlisku Luník IX: Akí ľudia dostanú nové byty?

Po rokoch má v košickej mestskej časti Luník IX vyrásť nová bytovka s dvanástimi štandardnými bytmi. Hotová by mala byť už na budúci rok. Aké kritéria však musia ľudia splniť, aby sa dostali k novému bývaniu?

Ilustračný obrázok k článku Výstavba bytovky na sídlisku Luník IX: Akí ľudia dostanú nové byty?
Zdroj: TASR

Bytovku by mala postaviť spoločnosť Betpres z Vranova nad Topľou, ktorá sa stala víťazom verejnej súťaže. Ponúkla najnižšiu cenu a bytovku postaví za takmer 544-tisíc eur. Informáciu zverejnil vestník verejného obstarávania. Ako uviedla hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik Viktorínová, mesto zatiaľ s nikým nepodpísalo zmluvu. Podstatná časť nákladov je krytá z eurofondov.

Začiatok výstavby je závislý od podpisu zmluvy s dodávateľom a následnej kontroly dokumentácie. Predpokladané ukončenie diela je stanovené do 30. septembra 2015. Viktorínová uviedla, že mesto vykonalo predvýber budúcich obyvateľov na základe prísnych kritérií.

A akí ľudia majú šancu na nové bývanie? Byty dostanú ľudia do 35 rokov s deťmi, pričom aspoň jeden dospelý musí byť zamestnaný. Nesmú mať voči mestu dlhy a deti nesmú mať neospravedlnené absencie v škole. „Výška nájomného bude vychádzať z počtu obyvateľov bytu a plochy bytu,“ dodala Viktorínová.

Pôjde o trojpodlažný zateplený bytový dom s dvanástimi bytmi a plastovými oknami. V bytovke sú dvojizbové a jednoizbové byty. Súčasťou každého je obývacia izba spojená s kuchyňou a kúpeľňa s WC. Dom bude napojený na inžinierske siete. V rámci projektu je plánovaná úprava okolia a oplotený prístrešok pre kontajnery na komunálny odpad.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM