Rôzne

Vzniknú tu nové snímky? TAKTO chce košická župa prilákať filmárov do regiónu

Odklepnúť to ešte musí krajské zastupiteľstvo, ktoré bude zasadať v pondelok 21. augusta.

Ilustračný obrázok k článku Vzniknú tu nové snímky? TAKTO chce košická župa prilákať filmárov do regiónu
Zdroj: Unsplash.com

Rozvoj audiovizuálneho priemyslu v Košickom kraji má podporiť zavedenie takzvanej spätnej dotácie pre filmárov. O tom, či Košický samosprávny kraj (KSK) bude môcť preplatiť časť nákladov, ktoré filmové štáby na jeho území oprávnene preinvestovali počas nakrúcania, rozhodne krajské zastupiteľstvo v pondelok 21. augusta.

Čo si od toho sľubujú?

Filmári by tak v kraji mohli spolu so štátnou podporou získať naspäť celkovo 35 až 40 percent nákladov na nakrúcanie. Zvýhodnení budú tí, ktorí zamestnajú domácich a tovary aj služby nakúpia lokálne, informoval KSK. Na východe by tak mohli vzniknúť ďalšie hrané, dokumentárne aj animované filmy.

„Podporou audiovizuálneho priemyslu sa nám v Košickom kraji otvára nový priestor pre zvýšenie zamestnanosti a propagácie regiónu. Filmové štáby, ktoré sa tu rozhodnú nakrúcať, potrebujú ubytovanie, budú sa tu stravovať a využívať ďalšie lokálne služby, taktiež vytvoria pracovné príležitosti pre ľudí pracujúcich v kreatívnych odvetviach,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Pripomenul nakrúcania hollywoodskych filmov v kraji z minulosti ako Posledná légia či Za nepriateľskou líniou.

Štáty Európskej únie spätne preplácajú filmárom 20 až 35 percent oprávnených nákladov. Na Slovensku túto dotáciu zastrešuje Audiovizuálny fond – v roku 2020 stúpla z 20 na 33 percent, čo sa podľa kraja úmerne prejavilo na rastúcom záujme zahraničných producentov.

Dostatočné lákadlo?

„Priemyslovým centrom audiovízie sa stala Bratislava, ktorá je pre producentov rozpočtovo najvýhodnejšia. Verím, že pridaná dotácia zo župy zvýši záujem nakrúcať a tvoriť v Košickom kraji. V predkladanom všeobecne záväznom nariadení navrhujeme spätnú refundáciu dvoch alebo siedmich percent oprávnených nákladov z rozpočtu KSK,“ vysvetlil riaditeľ Filmovej kancelárie Košického kraja Ján Melikant.

Nárok na dvojpercentnú dotáciu by vznikol štábom, ktoré nakrúcajú na území kraja, o preplatenie siedmich percent by mohli žiadať filmári, ak sa v Košickom kraji aj odohráva dej ich filmu.

Za oprávnené náklady budú považované náklady na tovary alebo služby, ktoré poskytujú podnikatelia so sídlom alebo miestom podnikania v Košickom kraji, a tiež náklady na odmenu za prácu osobám s trvalým alebo prechodným pobytom v kraji.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM