Správy

Zomrel matematik Lev Bukovský. V minulosti bol rektorom košickej univerzity

Celoživotným pracoviskom významného slovenského matematika bola Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Zomrel matematik Lev Bukovský. V minulosti bol rektorom košickej univerzity
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Vo veku 82 rokov zomrel v utorok 30. novembra matematik a profesor Lev Bukovský. Informáciu ako prvý priniesol denník Korzár.

O jeho smrti informovala dcéra Lucia Kalnassy na sociálnej sieti. V rokoch 1991 až 1996 bol Bukovský rektorom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Od roku 2011 pôsobil na univerzite ako emeritný profesor.

Výskum aj výuka

Vo svojom vedeckom výskume sa Bukovský zameriaval na teóriu množín a matematickú logiku s dôrazom na aplikácie v iných matematických disciplínach. Je autorom alebo spoluautorom viac ako 50 vedeckých prác. Na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ sa zaslúžil o vznik katedry matematickej informatiky, ktorú aj viedol. Rektorom UPJŠ bol v rokoch 1991 – 1996, v období 1999 – 2002 predsedal Akreditačnej komisii.

V rokoch 2010 – 2015 pôsobil ako rektor Vysokej školy medzinárodného podnikania ISM v Prešove. Za výnimočné celoživotné dielo pri výchove generácií matematikov a za významný vedecký prínos v oblasti teórie množín si v roku 2015 prevzal od ministra školstva Veľkú medailu sv. Gorazda, najvyšší stupeň ocenenia v rezorte školstva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM