Správy

Zoologická v Košiciach si vyslúžila veľkú poctu: Pribudnú vzácne druhy zvierat

Košická zoologická záhrada sa stane príslušníkom členom Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA). Čo nám to prinesie?

Ilustračný obrázok k článku Zoologická v Košiciach si vyslúžila veľkú poctu: Pribudnú vzácne druhy zvierat
Zdroj: TASR

„Členstvo v EAZA prinesie do budúcna výrazné skvalitnenie a rozšírenie druhovej skladby zvierat v košickej ZOO o mnohé vzácne atraktívne druhy, ktoré by sme v súčasných podmienkach ochrany prírody alebo nastaveniach svetovej ochrany prírody nevedeli do Košíc získať,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Košiciach Kočner.

Ide najmä o zvieratá, ktoré sú ohrozené a zaradené do medzinárodných programov. „Už ako čakatelia na členstvo sme sa zapojili do medzinárodných programov pre chov orliakov bielokrídlych alebo žeriavov čiernobielych. Do budúcna, súvisí to, samozrejme, aj s výstavbou nových pavilónov a podobne, nám to pomôže dostať sa veľmi jednoducho k novým zvieratám, ktoré sú ohrozené,“ vysvetlil vedúci zoologického oddelenia, Patrik Pastorek.

Niektoré druhy zvierat sa totiž môžu presúvať iba medzi členskými ZOO. Košická má v súčasnosti približne 250 druhov zvierat. Podľa P. Kočnera je to maximum, čo vedia návštevníkom v existujúcich chovných zariadeniach ponúknuť.

Čítajte tiež: Novinky v košickej zoo: Pribudla zebrička, návštevníkov čakajú vzdelávacie programy

„Samozrejme, sú v tom aj rôzne druhy rýb alebo morských korálov. Čo sa týka veľkých druhov, tak je tam ešte rezerva. Myslíme, že v horizonte v piatich až desiatich rokov, by sa kolekcia košickej ZOO mohla ustáliť na počte 300 druhov, čo je štandard stredne veľkých alebo veľkých zoologických záhrad dnes,“ skonštatoval riaditeľ.

Ako vysvetlil Kočner, členstvo prinesie výhody i v oblasti vzdelávania. „Ako plnohodnotný člen sa vieme priamo zúčastňovať na práci odborných komisií a smerovaní zoologických záhrad na európskom kontinente. Môžeme sa zapájať do veľkých projektov na záchranu druhov zvierat. Aj naši pracovníci sa budú môcť priamo zúčastňovať na veľkých medzinárodných projektoch,“ vysvetlil P. Kočner.

V rámci vstupu do EAZA musela košická ZOO splniť prísne podmienky. Jednou z požiadaviek skríningového tímu bolo okrem všetkého i zriadenie veterinárnej ambulancie.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM