Správy

Zvieratám z Ukrajiny pomôže aj košická veterina. Ako je to s účtovaním poplatkov?

Veterinárni lekári v prihraničných okresoch na východe Slovenska zatiaľ zvýšený nápor zvierat sprevádzajúcich svojich majiteľov utekajúcich pred vojnovým konfliktom na Ukrajine nepocítili.

Ilustračný obrázok k článku Zvieratám z Ukrajiny pomôže aj košická veterina. Ako je to s účtovaním poplatkov?
Zdroj: TASR/František Iván

Jedného klienta z Ukrajiny dosiaľ zaznamenali aj v nemocnici Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach.

Účtujú len nevyhnutný materiál

„Ak sa v ďalších dňoch nejaké prípady vyskytnú, nemocnica ich bude riešiť operatívne podľa potreby, účtovať bude iba nevyhnutný použitý materiál,“ uviedla k preplácaniu zákrokov hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková.

Slovensko prijíma na hraničných priechodoch s Ukrajinou všetky zvieratá bez pasu, registrácie či očkovania. Musia však ísť do päťdňovej karantény. Na hranici vyplní prichádzajúci človek tlačivo so všetkými potrebnými údajmi. Colníci všetky tlačivá na konci dňa odovzdajú Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR. Tá odovzdá tlačivo konkrétnej karanténnej stanici, ktorá bude s majiteľom v kontakte a po uplynutí karantény mu zviera odovzdá.

Situácia na hraniciach

Na všetkých hraničných priechodoch s Ukrajinou sa dopĺňa krmivo, prepravky a ďalšie potreby pre zvieratá. V týchto dňoch odišla dodávka s krmivom aj priamo do ukrajinských útulkov. Zvierací hotspot na hraniciach zabezpečuje veterinárnu starostlivosť – čipovanie a ošetrovanie. Odchytáva a preberá zvieratá, ktoré sa na hraniciach alebo v ich okolí objavia bez majiteľov. Informovala o tom Katarína Schneiderová z iniciatívy Zvierací ombudsman.

Zvierací ombudsman momentálne hľadá dobrovoľníkov do svojho tímu na hraniciach. Pomôcť môžu aj ľudia ubytovaním pre zviera či materiálnou pomocou. „Dopyt po službách Zvieracieho hotspotu a prítomnosti veterinára na mieste je obrovský,“ zhodnotila Veronika Koníková, ktorá pomáhala v hotspote na hranici Vyšné Nemecké.

Iniciatíva pripomína, že v prípade otázok sa môžu ľudia obrátiť aj na Zelenú linku envirorezortu. K dispozícii je od 8.00 do 18.00 h na bezplatnom telefónnom čísle 0800 144 440 či e-mailovej adrese zelena.linka@enviro.gov.sk.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM