Lenka Fedorová Rôzne

10 NAJ z metropoly východu: Toto nám môžu všetci závidieť!

Košice boli v minulosti významným bodom obchodných centier, vďaka ktorým sú dnes kľúčovou hospodárskou aglomeráciou. Aj pôsobením týchto faktorov sa dnes môžu pochváliť niekoľkými prvenstvami. Prinášame vám tie najvýznamnejšie.

Ilustračný obrázok k článku 10 NAJ z metropoly východu: Toto nám môžu všetci závidieť!
Zdroj: TASR

Najväčšia pamiatková rezervácia

Áno je to tak. Košice sa môžu pochváliť najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou v Slovenskej republiky. Ide o historické centrum mesta.

Najstaršia stredná škola

V Košiciach bola založená najstaršia stredná škola v strednej Európe. Reč je o Strednej priemyselnej škole, ktorej počiatok siaha do roku 1872.

Najväčšia ZOO

Niet takmer nikoho, kto by nepoznal košickú ZOO. Rozlohou 288 hektárov sa zaraďuje medzi najväčšiu zoologickú záhradu v strednej Európe. Aktuálne sa Zoo teší novým prírastkom. Čakajú vás tulene, nové druhy vtákov či mláďatko amadiny.

Najväčšia Botanická s najväčšou zbierkou

Ďalším „naj“ ktoré v Košiciach máme je najväčšia Botanická záhrada, ktorá v sebe ukrýva najväčšiu zbierku kaktusov na Slovensku. Jej rozloha činí 30 hektárov a jej zbierka obsahuje takmer 4000 rôznych rastlinných druhov.

Najstaršia detská železnica

Čermeľské údolie ponúka pre deti jazdu na detskej železnici. Tá je nielen najstaršou na Slovensku, ale aj jedinou. Jej dĺžka je 4,2 km a má tri zastávky: Čermeľ, Vpred a Alpinku. Bola vybudovaná ručne, bez použitia mechanizácie. V roku 1956 bola dokončená celá trať.

Prvé mesto s vlastnou erbovou listinou

Košice sú prvým európskym mestom, ktoré získalo vlastnú erbovú listinu. V roku 1369 ju panovník Ľudovít Veľký udelil po prvýkrát právnickej osobe – mestu Košice.

Najstaršie múzeá

K najstarším a najvýznamnejším múzeám patrí aj Východoslovenské múzeum v Košiciach. Myšlienku založiť inštitúciu, ktorá sa bude starať o záchranu pamiatok z Košíc a okolia dostal Imrich Henszmann.

Jedna z najväčších zbierok mincí na svete

Košický zlatý poklad patrí medzi najväčšie zbierky zlatých mincí na svete. Tvorí ho komplex až 2920 kusov zlatých mincí, ktoré pochádzajú z rôznych mincovní.

Najvýchodnejšia gotická katedrála

Medzi najväčšie pýchy mesta patrí turistami veľmi vyhľadávaný Dóm sv. Alžbety. Dóm je považovaný za najvýchodnejšiu a najväčšiu gotickú katedrálu v celej Európe.

Najstarší európsky maratón mieru

Medzi prvé prvenstvo sme zaradili slávny Medzinárodný maratón mieru, ktorý sa beží každoročne v prvú októbrovú nedeľu. Okrem titulu najstarší v Európe mu patrí aj titul druhý najstarší na svete. Obľúbený maratón sa beží už od roku 1924!

Môže vás zaujímať:

Bude sa vám zdať, že je to už večnosť: Momentky z Košíc a okolia na prelome tisícročí

Ako to vyzeralo na letisku v Košiciach pred rokmi: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda nechať si ujsť!

Prežil konskú železnicu či obe vojny: Toto je on, najstarší strom v Košiciach! FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM