Lenka Fedorová Kultúra

Najväčšie lákadlo turistov tak, ako ho nepoznáte: Ako sa menil Dóm sv. Alžbety časom? FOTO

Najväčšia pýcha Košíc, najväčšia katedrála na Slovensku či najvýchodnejšia gotická katedrála v Európe. Aj takéto prívlastky si so sebou nesie Dóm sv. Alžbety. Ako sa však menil v čase?

Ilustračný obrázok k článku Najväčšie lákadlo turistov tak, ako ho nepoznáte: Ako sa menil Dóm sv. Alžbety časom? FOTO
Zdroj: TASR

Prechádzame popri ňom každý deň, je neodmysliteľnou súčasťou nášho mesta. Turisti bažia po zhliadnutí tejto nádhernej katedrály.

S výstavbou Dómu sa začalo okolo roku 1380. Ako to aj z názvu vyplýva, bol zasvätený sv. Alžbete Uhorskej. Výstavba bola rozdelená do niekoľkých etáp, dokončený však bol až začiatkom 16. storočia.

Roky existencie tejto stavby sa podpísali aj na jej vzhľade, čo si vyžiadalo niekoľko úprav. Prvé rekonštrukcie boli potrebné už na začiatku 19. storočia. Po zemetrasení a záplavách, ktoré zasiahli mesto, sa podlaha Dómu začala prepadať, čo si vyžiadalo úpravy.

Ďalšia rekonštrukcia sa konala v rokoch 1856–1863, neskôr v rokoch 1877–1896 musel byť Dóm podrobený veľkej rekonštrukcii. Na neblahý stav upozornil uhorskú vládu vtedajší biskup Ján Perger.

V roku 1970 bol areál Dómu sv. Alžbety vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. To podnietilo väčšiu starostlivosť o túto pamiatku. Pre nekvalitný pieskovec použitý pri výmene kamenných článkov na vonkajšej strane presbytéria bola nutná ďalšia rekonštrukcia. Pozrite si historické zábery ako Dóm sv. Alžbety vyzeral na začiatku 20. storočia.

Zdroj: visitkosice.eu

Foto: archív mesta Košice

Môže vás zaujímať:

Prežil konskú železnicu či obe vojny: Toto je on, najstarší strom v Košiciach! FOTO

Preteká cez Košice i takmer celým krajom: 5 zaujímavostí o Hornáde, o ktorých ste možno netušili

Fotogaléria historických záberov Dómu sv. Alžbety
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM