Alexandra Kolínská Rôzne

100 rokov od vypuknutia 1. svetovej vojny: V Košiciach sa dajú vidieť dobové zbrane a nielen to

Prvá svetová vojna začala 28. júla 1914. Ubehne tak už sto rokov od vypuknutia tejto udalosti. Košické Východoslovenské múzeum otvorilo výstavu, ktorá sa venuje tejto téme na počesť Košičanom, ktorý v tejto vojne bojovali. Možno je medzi nimi aj váš prastarý otec.

Ilustračný obrázok k článku 100 rokov od vypuknutia 1. svetovej vojny: V Košiciach sa dajú vidieť dobové zbrane a nielen to
Zdroj: TASR

Prvú svetovú vojnu, život i boje našich predkov v nej približuje výstava vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach. Návštevníci môžu vidieť dobové zbrane, autentické súčasti výzbroje a výstroja, vyznamenania, fotografie i portréty vojakov, najmä z Košíc a okolia. Výstava pod názvom „Takí boli naši dedovia. Prvá svetová vojna a východné Slovensko“ potrvá v budove múzea na Námestí maratónu mieru až do 11. novembra.

Múzeum pripravilo výstavu pri príležitosti 100. výročia vypuknutia svetového konfliktu, tematicky je rozdelená na dve časti. Prvá je výsledkom kampane „Takí boli naši dedovia“, ktorú múzeum začalo pred vyše rokom s výzvou k verejnosti na zapožičanie predmetov z pozostalostí účastníkov vojny. „Máme tu napríklad unikátny album bývalého vojaka s viac ako 500 fotografiami z rokov 1915 – 1918, medzi ktorými je zachytená aj návšteva samotného cisára na fronte. Ďalším lákadlom je pozostalosť námorníka, ktorý slúžil v rakúsko-uhorskom vojnovom námorníctve. Zachovali sa jeho námornícka čiapka, blúza, denník, vyznamenania, rôzne fotografie a pohľadnice,“ uviedol odborný pracovník múzea Dušan Béreš.

Druhá časť výstavy sa zameriava na prezentovanie predmetov a dokumentov z fondov múzea, ako aj zbierok rôznych zberateľov a klubov vojenskej histórie. Dôraz sa kladie na zobrazenie východného Slovenska a samotných Košíc za vojny v rokoch 1914 – 1918. Na svoje si prídu najmä priaznivci militárií a faleristiky, múzeum predstavuje dobové rakúsko-uhorské a ruské zbrane, uniformy, prilby, vojenský výstroj či vojenské vyznamenania. Podľa odborného pracovníka múzea Martina Jarinkoviča patria k zaujímavostiam napríklad nemecká pištoľ Parabellum P-08 alebo hracie karty s vojenskou tematikou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM