Barbara Dallosová Správy

Absolvent košickej fakulty zaujal svojou prácou aj prestížne zahraničné médiá: Spravil významný objav v kozmickej fyzike!

Vedecký výsledok, ktorý dosiahol absolvent košickej fakulty, zaujal veľké európske i zámorské médiá. Rozruch nielen vo vedeckej obci Radoslav vyvolal objavom nového fyzikálneho javu na Slnku...

Ilustračný obrázok k článku Absolvent košickej fakulty zaujal svojou prácou aj prestížne zahraničné médiá: Spravil významný objav v kozmickej fyzike!
Zdroj: TASR

Radoslav Bučík študoval na Katedre jadrovej a subjadrovej fyziky, neskôr pokračoval v doktorandskom štúdiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Neskôr pracoval ako vedecký pracovník na Oddelení kozmickej fyziky Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach.

Pozornosť zahraničných médií

Radoslav Bučík ešte donedávna donedávna pôsobil na Max-Planck-Institut für Sonnensystemfor­schung (MPS) Göttingen a od októbra 2015 na Georg-August-Universität Göttingen.

,,Získal veľmi cenný originálny vedecký výsledok, ktorý bol oznámený viacerými médiami v Nemecku, USA, Rakúsku, UK a inde (napr. v Die Welt, Die Zeit, Frankfurter Rundschau, NDR, ARTE, ORF, Der Standard, Kronen Zeitung, BBC, The Independent ako aj na viacerých stránkach kozmických agentúr)," približuje hovorkyňa Rektorátu UPJŠ Mária Hrehová.

Nový jav na Slnku

Ako vysvetlila Hrehová, ide o objav nového fyzikálneho javu na Slnku – veľkorozmerové vlny v atmosfére našej najbližšej hviezdy, ktoré sú sprevádzané emisiami energetických častíc bohatých na He-3. Tento výsledok získal Bučík pri analýze meraní energetických častíc na sondách NASA/ESA STEREO A a B.

Z vysvetlenia, o čo presne ide, by sa nejednému zatočila hlava, ako ale vysvetlila Hrehová, ide o vo vedeckej obci veľmi prekvapivý výsledok.

,,Prítomnosť He-3 signalizuje pôvod častíc priamo zo Slnka. Výsledok je prekvapivý aj v tom, že uvedené vlny sa môžu podieľať na produkcii týchto častíc, čo sa doteraz nepredpokladalo. Vlny sú rozmerovo veľmi veľké – až milión km, a mechanizmus ich vzniku je nejasný – pravdepodobne vznikajú pri uvoľnení obrovského množstva energie pri röntgenových zábleskoch na slnečnom povrchu," vysvetľuje hovorkyňa rektorátu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM