Rôzne

Adopcia chodníkov je opäť tu: Košičania majú počas zimy unikátnu možnosť PRIVYROBIŤ SI!

Záujem obyvateľov o túto možnosť privyrobenia neustále rastie.

Ilustračný obrázok k článku Adopcia chodníkov je opäť tu: Košičania majú počas zimy unikátnu možnosť PRIVYROBIŤ SI!
Zdroj: Unsplash.com

Mesto Košice štvrtýkrát spúšťa projekt Adoptuj si chodník a zarábaj. Do mobilnej aplikácie Zimná údržba sa dá zaregistrovať od pondelka 30. októbra. Informoval o tom košický magistrát.

Posypový materiál zabezpečí mesto

„Každý Košičan alebo človek žijúci v našom meste si môže prostredníctvom aplikácie adoptovať chodník a zapojiť sa tak v najbližších týždňoch do ručného odpratávania snehu a ľadu. Adoptovaný chodník by mal byť čo najbližšie od miesta trvalého alebo prechodného pobytu, aby zapojení občania mohli čo najrýchlejšie reagovať na výzvu a pustiť sa do čistenia,“ uviedlo mesto.

Jednotlivé úseky majú rozsah zväčša od 47 až 53 metrov štvorcových a ich dĺžka dosahuje okolo 30 – 35 metrov. Na udržiavanie chodníka poskytne mesto každému záujemcovi dve 25-kilogramové vrecia s posypovým materiálom.

Koľko si môžete privyrobiť?

Odmenou za pracovnú pohotovosť pre tých, ktorí si adoptovali a čistili chodníky aj v uplynulej sezóne, bude paušál vo výške 220 eur. Novozaregistrovaní dobrovoľníci dostanú 200-eurový paušál. K tejto sume sa pridá po päť eur za každý deň čistenia chodníka od snehu alebo ľadu, čo v minulej sezóne bolo celkovo 11 dní.

„Celková finančná odmena by sa tak mala pohybovať zhruba 250 – 300 eur v závislosti od počtu odpracovaných dní a bude vyplatená na bankový účet v priebehu apríla budúceho roka,“ uviedlo mesto.

„Záujem obyvateľov o túto unikátnu možnosť privyrobenia si v kombinácii s aktívnym pohybom vonku nám neustále rastie, namiesto počiatočných zhruba 600 chodníkov je ich už o takmer polovicu viac,“ skonštatoval primátor Jaroslav Polaček.

Do štyroch hodín od výzvy

Tí, ktorí sa na adopcii chodníkov zúčastnili už v minulej sezóne, môžu svoj záujem nahlasovať od 30. októbra. Noví účastníci sa budú môcť registrovať od 1. novembra.

Počas zimnej sezóny aplikácia SMS notifikáciou upozorní užívateľov, že na ich úsekoch je potrebné vykonať údržbu. Ľudia, ktorí si adoptujú chodník, ho musia vyčistiť najneskôr do štyroch hodín od výzvy.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM