Eva Mikulová Správy

Aj hmyz má svoje hotely. Kde ich v Košiciach nájdete? FOTO

V meste sa rozhodli urdžiavať biologickú diverzitu aj pomocou hmyzích domčekov. Vo vybraných lokalitách ich umiestnila Správa mestskej zelene.

Ilustračný obrázok k článku Aj hmyz má svoje hotely. Kde ich v Košiciach nájdete? FOTO
8
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

I keď vie byť hmyz i poriadne otravní, je dôležitou súčasťou nášho sveta. Hmyz aj v mestách plní dôležité úlohy. Je nenahraditeľným opeľovačom rastlín a stromov, likviduje tiež ďalších drobných škodcov a nakoniec končí ako potrava vtákov a drobných živočíchov.

Je to dokonalý kolobeh prírody a tak je ochrana biodiverzity v mestách skvelým nápadom. Trend tzv. hmyzích hotelov je v posledných rokoch veľmi populárny i u nás.

V týchto dňoch osadila Správa mestskej zelene (SMsZ) v rámci pilotného projektu na podporu biodiverzity v meste hmyzie domčeky. 

Pri ich rozmeroch ich dokonca môžeme smelo nazvať aj hotelmi či mestami. Prvé dva sú umiestnené v Mestskom parku a v Zuzkinom parku na Terase. Cieľom projektu je podporiť rozmanitosť hmyzu poskytnutím útočiska pred predátormi a priestoru na rozmnožovanie. Postupne by mali takéto hotely pribúdať aj v ďalších v mestských častiach.

Z Košíc:

Hotel pre hmyz
8
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM