Eva Mikulová Správy

Reprezentačný vodnopólista po covide: "Nevládal som vyjsť po schodoch"

Športovec Lukáš Seman bojoval s ochorením covid niekoľko týždňov. Do formy sa dostáva pomocou "pocovidovej" rehabilitácie.

Ilustračný obrázok k článku Reprezentačný vodnopólista po covide: "Nevládal som vyjsť po schodoch"
3
Galéria
Zdroj: fyzioPro Košice

Lukáš Seman je aktívny športovec, reprezentant vo vodnom póle, ktorý momentálne pôsobí v športovom klube PannEgry MVLC Miskolc.

Mladý muž je dvojmetrový chlap ako hora a napriek zdravému životnému štýlu, taktiež okúsil zákernosť ochorenia Covid-19.

Viac ako 112 000 ľudí na Slovensku trpí tzv. Post-Covid syndrómom. Nejde pritom iba o starších či slabších. Covid-19 zanecháva následky aj na profesionálnych športovcoch.

Chýbala mu liečba

“V liečbe mi chýbala podpora, zrozumiteľne informácie od lekára, či na internete a odborná kontrola počas ochorenia. Najhorší bol pocit, že neviete čo ďalej a ste sám,” hovorí Lukáš Seman s tým, že po šiestich týždňoch karantény v Maďarsku vôbec nebol v stave vrátiť sa k aktívnemu športu.

Po vyliečení absolvoval celkové vyšetrenie, ktoré potvrdilo aj prekonaný zápal pľúc. ,,Aj keď som bol už vyliečený, istú dobu som mal problém vyjsť domov po schodoch. Nevedel som chytiť dych. Musel som si sadnúť a v kľude sa dodýchať,“ spomína športovec, ktorého pľúca sú trénované dlhými rokmi aktívneho vodného póla.

„V médiách počúvame ako sa máme chrániť, ale o liečbe následkov a spôsobe, ako sa vrátiť rýchlo do normálu je stále ticho,“ povedal.

Od lekára dostal odporúčanie kúpiť si pomôcku na rehabilitáciu, tzv. flutter. No tak, ako mnohí Slováci, o jeho používaní a možnostiach odbornej rehabilitácie nevedel nič. 

Prečítajte si tiež:

Pomoc existuje

,,Ľudia po Covide nevedia, že sa im dá pomôcť, kam sa obrátiť. Ja som mal šťastie, že sa post-covid rehabilitácii začalo venovať rehabilitačné centrum v Košiciach, kam chodím už dlhé roky. Až oni ma usmernili sériou cvičení, ktoré mi pomohli vrátiť sa späť k aktívnemu športu.“

Je mimoriadne dôležité, aby ľudia po prekonaní covid-u zbytočne netrpeli. Už pri prvých príznakoch, že ide o tzv. dlhý covid je potrebná konzultácia s odborníkom.

„Problémom v praxi je nedostatok kapacít a dlhé čakacie doby v štátnych zdravotníckych zariadeniach. Štát pritom zabudol, že existuje skupina odborne vyškolených fyzioterapeutov, ktorí by mohli pomôcť tisícom ľudí z ťažkostí po prekonaní covid-u. Certifikovaní terapeuti na POST-COVID terapiu by mali byť zahrnutí do systémového riešenia zameraného na rýchlejšie zotavenie z choroby Covid-19," navrhuje certifikovaná fyzioterapeutka Katarína Mihalenková z POST-COVID centra fyzioPro.

Z Košíc:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM