Eva Mikulová Správy

Ako bude prebiehať testovanie v meste? Pripravujú i jedno špeciálne odberné miesto, FOTO

Celoplošné testovanie v Košiciach zatiaľ sprevádza veľa otáznikov a málo schválených odberných miest.

Ilustračný obrázok k článku Ako bude prebiehať testovanie v meste? Pripravujú i jedno špeciálne odberné miesto, FOTO
Zdroj: Mesto Košice

Primátor mesta Jaroslav Polaček spolu s prítomnými starostami košických mestských častí odmietli neustále presúvanie ďalších úloh týkajúcich sa zabezpečenia plošného testovania z centrálnej úrovne na plecia samosprávy.

Podľa najnovšieho zoznamu úloh majú tiež zabezpečiť testovanie v zmenenom čase v sobotu a nedeľu od 7.00 – 22.00 hod., otestovať ľudí bez domova, zabezpečiť ochranné pomôcky, vykonať dezinfekciu po jeho skončení a vyplatiť oproti pôvodnému plánu zvýšenú sumu odmeny 100 eur na jednu administratívnu silu za deň testovania.

Odmietajú polovičné riešenia

„Podľa najaktuálnejších pokynov sme boli požiadaní pomôcť armáde zabezpečiť viacero vecí, ktoré sa nedajú z centrálnej úrovne. To je však v praxi v našom meste nerealizovateľné. Nie je možné zo dňa na deň obstarať tony materiálov a ochranných prostriedkov, ktoré by sme v Košiciach potrebovali pre celoplošné testovanie. Ak poznáme zdravotníka, pokúsime sa ho presvedčiť, aby prišiel. Ak vieme o niekom, kto disponuje osobnými ochrannými prostriedkami, tak ich od neho zabezpečíme. Ale my ich dnes nemáme možnosť pre všetkých kúpiť a takýto záväzok na seba ani nevieme zobrať. My nie sme obec s 200 ľuďmi, kde by sa to ešte možno nejako svojpomocne dalo urobiť a odmietame polovičné riešenia,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček.

Mesto má síce vo svojich skladoch obmedzené množstvo ochranných prostriedkov, ale tie sú určené pre vlastných zamestnancov vrátane mestských policajtov, ktorí sa takisto zúčastnia testovania.

Primátora mrzí, že magistrát mesta spolu so starostami mestských častí síce vytypovali pre účely celoplošného testovania priestory až pre 300 odberových tímov, no armáda mnohé z nich z rôznych príčin odmietla.

Definitívne počty schválených miest na testovanie ako aj to, koľko tímov by v nich malo pôsobiť, pritom nemusia byť podľa neho známe ešte ani deň pred začiatkom testovania.

Polaček predstavil starostom víziu odberného miesta na okraji mesta určeného pre tých, ktorí sa chcú testovať z pohodlia svojho auta.

Cieľom je odbremeniť centrum mesta od dopravných zápch, ktoré hrozia pri predpokladanom zvýšenom záujme Košičanov o celoplošné testovanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM