Adam Stečák Kultúra

FOTO: Ako chutí kávové či pomarančové víno? Degustujte ich so syrmi na slávnosti

V priestoroch Katovej bašty a Dolnej brány môžete od 6. do 8. septembra ochutnať rôzne delikatesy a degustovať vína.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ako chutí kávové či pomarančové víno? Degustujte ich so syrmi na slávnosti
37
Galéria

Priamo z pamätného skleneného vínového pohára, ktorý dostanete pri vstupe, ste svedkom každého dúšku na Košických slávnostiach vína.

Perličkou Košičanov je víno samotného mesta. Minulý rok dostalo naše mesto vlastné vinohrady, darované vinárstvom Grand Bari, a tak mesto z hektára viniča vyrobilo 6600 fliaš originálneho vína – Cassavita. Výťažok z jeho predaja je príspevkom na obnovu Urbanovej veže.

Víno, syry a oleje

Okrem vín si návštevníci pochutnajú aj na panenských olejoch a spoznajú aj ich výnimočnosť v porovnaní s klasickými olejmi. „Rafinované oleje väčšinou používajú chemické látky, aby získali z tej konkrétnej suroviny čo najviac. Panenské oleje sú spracované mechanicky, ručne, bez použitia konzervantov a iných chemických prísad,“ opisuje Stéphane Di Giacomo, výrobca panenských rastlinných olejov.

Delikatesou je aj originálne orechové maslo. „Je to usadenina, ktorá vzniká pri sedimentácii orechového oleja. Konzumuje sa to ako nátierka na chlebík, na palacinky alebo do smoothies,“ dodáva producent panenských olejov. Milovníci bulharských vín si pochutnajú na červených odrodách Staroseli z červenej pôdy Bulharska.

Degustovať je možné aj kávové či pomarančové víno z rodinného vinárstva Krajnyík alebo víno z druhej najsevernejšej vinice na Slovensku – Vino Verita.

Poklady z pivníc

K vínu neodmysliteľne patria aj syry. „Syry na našom stole sú z Holandska, keďže na Slovensku sa týmto zrejúcim syrom veľa farmárov nevenuje. Holandské syry sú zaujímavé v zložení kravského a kozieho mlieka a taktiež ochutením. Červené alebo zelené pesto, levanduľa, bazalka, ďatelina, medvedí cesnak či chilli. Jednoducho je to jedna veľká pestrá paleta chutí,“ predstavuje nám syry Ján Straka.

Na slávnostiach vína vám ponúknu napríklad aj Chateau Freistadt z Hlohoveckého rajónu v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, vína Vinárstva Kvietok z Veľkého Kamenca, či známe odrody Devín, Pálava, Milia a Dunaj alebo „poklady“ z pivničných priestorov Pezinského zámku a mnoho iných jedinečných vín.

Gabriela Onušková, foto: Adam Stečák

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Košické slávnosti vína
37
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM