Eva Mikulová Rôzne

Objavte krásy Krasu na nostalgickej jazde vlakom za pamiatkami UNESCO

Najväčším ťahákom tohto výletu je Gombasecká jaskyňa, jedna zo 6 sprístupnených jaskýň Svetového dedičstva, ktoré sú z Košíc dostupné do 100 minút.

Ilustračný obrázok k článku Objavte krásy Krasu na nostalgickej jazde vlakom za pamiatkami UNESCO
Zdroj: Region turizmus

Interiér jaskyne Gombasek zdobia očarujúce ihlice visiace zo stropu, akýsi „kamenný dážď“. Ide o mimoriadne tenké sintrové brčká s hrúbkou 2 až 3 milimetre a dĺžkou 3 metre. V jaskyni nájdeme aj Sieň Hirošima s dominantným stalagnátom v tvare atómového hríbu. V roku 1968 začala ako prvá jaskyňa na Slovensku slúžiť na speleoterapiu.

V areáli Gombasek je náučný chodník

Okrem návštevy jaskyne Gombasek, čaká výletníkov turistika v atraktívnom prostredí k fascinujúcej Silickej ľadnici, ktorej skalná stena vo vstupnej časti dosahuje hĺbku 90 metrov. Vstupný portál môžu návštevníci obdivovať z upravenej terasy – galérie, pričom ústie vstupnej jaskyne sa nachádza v nadmorskej výške 503 m. Vo vstupnom portáli sa nachádza skromná ľadová výzdoba, ktorá vydrží aj v letných horúčavách.

Po túre sa vrátime do strediska Gombasek, kde si môžete oddýchnuť a občerstviť sa, na ohni opekať voňavé dobroty, ktoré si donesiete so sebou. K dispozícii je veľké rodinné ohnisko. Deti aj dospelí sa môžu „vyšantiť“ na tráve pri rôznych športových aktivitách. Preto si nezabudnite so sebou vziať lopty či bedmintonové rakety.

Vlak vyráža z Košíc o 8:00, predpokladaný návrat je o 17:30. Cena základného lístka na výlet je 15 €, deti vo veku 6–18 rokov majú zľavnenú cenu – 12 €, seniori nad 60 rokov a držitelia preukazu ŤZP – 13 €.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM