Adam Stečák Kultúra

FOTO: Festival divadiel strednej Európy sa otvoril v sprievode romantického dažďa

Už po dvanásty raz otvára novú divadelnú sezónu v Košiciach Festival divadiel strednej Európy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Festival divadiel strednej Európy sa otvoril v sprievode romantického dažďa
19
Galéria

Úvodným predstavením Festivalu bola hra Jakuba Nvotu – Romeo, Júlia a vírus, priamo pred budovou Štátneho divadla pri spievajúcej fontáne.

Divákov a hercov neodradili ani dažďové kvapky, ktoré dotvárali atmosféru a z predstavenia boli všetci prítomní nadšení, čoho dôkazom bol aj bujarý potlesk na záver.

Jakub Nvota v hre predviedol ako to vyzerá, keď sa režisér snaží zo všetkých síl vyhovieť hercom a v takmer nemožných podmienkach dokáže vytvoriť romantický príbeh Romea a Júlie. Nechýbal ani originálny súboj na život a smrť bez zbraní a taktiež mali diváci možnosť vidieť na vlastné oči najzvláštnejšiu dojku pod slnkom v podaní Štefana Richtárecha.

Päťdňovú prehliadku divadelných predstavení zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska si diváci vychutnajú nielen v priestoroch Štátneho divadla, ale aj na Malej scéne Bábkového divadla a Divadla Thália. Hracie priestory budú aj v Kine Úsmev, v Kulturparku a pred budovou samotného Štátneho divadla.

Ústrednou tematikou tohto ročníka je „Osobnosť, človek, jednotlivec“ v prevedení rôznych divadelných žánrov a spracovaní.

Novinkou bude premietanie experimentálneho filmu Robinson & Crusoe, vzniknutý pred niekoľkými rokmi v Košiciach pod taktovkou režiséra Jána Sabola. Priaznivci divadla sa môžu tešiť na predstavenia až do 9. septembra, festival uzavrie Národní divadlo Brno s hrou Teror.

Festival organizuje Občianske združenie Košické divadlo a z verejných zdrojov ho podporili Fond na podporu umenia, Košický samosprávny kraj a Mesto Košice prostredníctvom grantovej schémy organizácie K13 – Košické kultúrne centrá.

Gabriela Onušková, foto: Adam Stečák

Pozrite si v galérii, čo sa nám podarilo zachytiť…

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Divadlá Strednej Európy
19
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM