Eva Mikulová Rôzne

Ako sa chrániť pred horúčavami ? V meste vás osviežia rosiče

Keď denné teploty prekročia 30 stupňov Celzia, hovoríme o tropických dňoch a tie môžu byť hrozbou pre ľudský organizmus. Prispôsobte sa horúčavám.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa chrániť pred horúčavami ? V meste vás osviežia rosiče
Foto: Eva Mikulová

Prinášame vám zopár rád, ako horúčavy zvládnuť bez ujmy na zdraví. Platí, že v takýchto horúcich dňoch je najlepšie v chládku pri vode alebo v lese. Ako však prežiť pekelné horúčavy v meste ?

Rosiče fungujú

Na Hlavnej ulici sú namontované dve rosiče, ktoré vás príjemne pri chôdzi schladia. Taktiež si môžete posedieť pri fontánach v tieni stromov. Ulicami kráčajte po tieni a pomaly, vždy so sebou noste fľašu s vodou, v prípade problémov sa ochlaďte vo verejných budovách s klimatizáciou. Aktivity ako sú cestovanie, šport alebo fyzicky náročná práca plánujte na ráno alebo večer. Medzi 11:00 a 15:00 sa pokiaľ možno vôbec nezdržiavajte na priamom slnku a počas dňa si robte často krátke prestávky. Vyhýbajte sa prílišnému stresu a deň pokiaľ možno trávte v miestnostiach orientovaných na sever alebo východ, nachádzajúcich sa na nižších poschodiach alebo v suteréne.

Voda áno, alkohol nie

Piť treba počas celého dňa menšie množstvá tekutín, celkový prísun tekutín za deň by mal byť nasledovný: deti 1,5 – 2 l; ženy 2 – 3 l; muži 3 – 5 l den. V prípade namáhavej práce, ktorá by však mala byť v týchto dňoch redukovaná na minimum, sa oporúča piť ešte viac. Vyhýbajte sa ľadu a ľadovým nápojom, vhodné sú kombinácie vody, minerálnych vôd, bylinkových a ovocných čajov a riedených ovocných džúsov. Maximálne nevhodné sú silná káva, čierny čaj, sladené minerálky a iné malinovky a samozrejme akýkoľvek alkohol.

Ľahké jedlá

V horúčavách jedzme ľahké jedlá v menších dávkach. Na raňajky sa odporúčajú jogurty, pečivo, ovocné riedené džúsy, ovocie, čerstvá zelenina. Na obed alebo večeru sa odporúčajú polievky, miešané šaláty, zeleninové jedlá, ľahké cestoviny s kúskami hydinového mäsa či ryby. Úplne nevhodné sú ťažké mastné mäsité jedlá, ľahko sa kaziace jedlá ako majonézy, vajíčka, mäsá, lahôdky, mäkké salámy alebo ťažké zákusky.

Vzdušné oblečenie

Oblečenie by malo byť jednovrstvové, ľahké, vzdušné, voľné, svetlých farieb a z prírodných materiálov, obuv by mala byť pohodlná, otvorená a ženy by sa mali vyhnúť vysokým podpätkom. Nezabúdajte na kvalitné slnečné okuliare s UV filtrom, prikrývku hlavy, prípadne šatku a taktiež používajte ochranné prostriedky s faktorom 15 a viac.

Najviac ohrození sú:

deti do 4 rokov • starší ľudia nad 65 rokov • ženy – tehotné, dojčiace, s redukčnými diétami • dlhodobo chorí – s kardiovasku­lárnymi, respiračným i alebo mentálnymi ochoreniami • ľudia s nadváhou • ľudia užívajúci niektoré typy liekov (na odvodnenie, vysoký krvný tlak, nespavosť…) • ťažko zdravotne postihnutí ľudia • ľudia s určitými profesiami (ťažko fyzicky pracujú ci, športovci, administratívni pracovníci v nevhodne upravených kanceláriách) • ľudia obývajúci podkrovia, sociálne zariadenia, žijúci osamelo .

Foto: Eva Mikulová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM