Lenka Fedorová Rôzne Správy

Ako to vyzeralo počas výstavby Bujanovského tunela: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda nevidieť!

Je to už viac ako 50 rokov, čo bol do užívania odovzdaný tunel pri Margecanoch. Pozrite si dobové fotky z jeho výstavby.

Ilustračný obrázok k článku Ako to vyzeralo počas výstavby Bujanovského tunela: Dobové FOTKY, ktoré by bola škoda nevidieť!
Zdroj: TASR

Bujanovský tunel, je železničný tunel ležiaci medzi Malou Lodinou a Margecanmi na trati Košice – Žilina. Denne cez neho vlakom prejde množstvo cestujúcich. Len málokto však pozná jeho históriu.

Trať družba

S výstavbou tunela popod vrch Bujanov v pohorí Čiernej hory sa začalo na začiatku 50. rokov 20. storočia. Bol postavený v súvislosti s prestavbou trate Kysak – Margecany. Trať družby tak mala nahradiť vedľa postavený Margecanský tunel.

Trať mala výrazne zrýchliť dopravu v úseku, kde sa okrem toho počítalo s výstavbou priehrady Ružín. Výstavbu Bujanovského tunela, najdôležitejšieho úseku Trate družby však v roku 1951 ohrozovalo nedostatočné plnenie plánu.

Podcenenie prípravy i zložitý terén však spôsobili predĺženie výstavby a odklad otvorenia trate. Nové vedenie stavby prijalo opatrenia, ktorých realizácia pomohla zvýšiť výkon mínerov až o 30%.

Čítajte tiež: Diaľničná spoločnosť o obchvate Košíc: Kadiaľ povedie a kedy má byť dokončený?

Zdroj: TASR

7. februára 1953 razili bujanovskí tunelári posledné metre smerovej štôly takmer 4-kilometrového Bujanovského tunela. Raziči nasadili čo najväčšie úsilie, aby tunel prerazili do polovice februára, tak sa im podarilo splniť plán v smerovej štôle zo strany Ružína na 124,2%. Míneri a šlepri pracovali v troch smenách z oboch strán tunela v boji o čo najskoršie prerazenie tunela.

Čítajte tiež: Pri Košiciach pribudne 40 km diaľnic a rýchlostných ciest: Aké sú termíny?

Bujanovský tunel je najdlhší dvojkoľajný tunel v bývalom Česko-Slovensku a po Čremošnianskom tuneli, ktorý je ale jednokoľajovým tunelom je druhým najdlhším tunelom na Slovensku. Jeho dĺžka je 3 410,7 m.

Historické fotografie z čias jeho výstavby si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Zdroj: Tasr/Dnes24

Historické zábery zo stavby Bujanovského tunela
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM