Veronika Hunyadiová Správy

Aspoň na Veľkú noc bude kľud! Vrtuľníky si dávajú pauzu

Počas veľkonočných sviatkov sa Košičania nemusia obávať preletov vrtuľníkov.

Ilustračný obrázok k článku Aspoň na Veľkú noc bude kľud! Vrtuľníky si dávajú pauzu
Zdroj: STA

Spoločnosť Slovak Training Academy (STA) po pracovnom stretnutí s vedením mesta Košice oznámila, že počas veľkonočných sviatkov preruší letový výcvik pre pilotov vrtuľníkov. Obe strany o tom informovali na štvrtkovom (1. 4.) brífingu. Podľa zástupcov STA chcú týmto ústretovým krokom potvrdiť svoj zodpovedný prístup a aktívne riešenie nepríjemných dôsledkov preletov.

„Sme aj naďalej pripravení na otvorený dialóg s predstaviteľmi mesta Košice a ďalších samospráv. Na poslednom pracovnom stretnutí s námestníčkou košického primátora Luciou Gurbáľovou sme vedenie mesta informovali, že počas blížiacich sa Veľkonočných sviatkov neplánujeme cvičné lety cez deň a ani v noci,” uviedol hovorca STA Dušan Tokarčík. Obyvateľom tým chcú dať najavo, že sa správajú zodpovedne a sú súčasťou regiónu, v ktorom pôsobia.

Jedna z podmienok

Prerušenie výcviku počas štátnych sviatočných bolo jednou z podmienok mesta, ktoré prezentovalo na spoločnom stretnutí v auguste minulého roka. Mesto vtedy žiadalo aj prerušenie nočných letov počas víkendov a zmiernenie dôsledkov nadmerného hluku na obyvateľov dotknutých oblastí.

Viceprimátorka mesta Lucia Gurbáľová ocenila aktívny a konštruktívny prístup spoločnosti STA k oprávneným požiadavkám mesta a jeho obyvateľov. "Vážim si, že sa po niekoľkých stretnutiach výrazne zlepšila naša vzájomná komunikácia. Tento ústretový krok považujeme za dôležitý začiatok novej fázy našich vzťahov. Uvedomujeme si, že tieto ústupky znamenajú pre súkromnú spoločnosť nemalé straty, kvalita života obyvateľov je však pre nás na prvom mieste, a preto zo svojich požiadaviek neustúpime,” uviedla Gurbáľová.

Nočný výcvik

Mesto počas uplynulého mesiaca evidovalo viaceré sťažnosti od obyvateľov týkajúcich sa nočných preletov počas víkendov. Podľa Tokarčíka ale išlo len o dočasného zvýšenie ich počtu v súvislosti s aktuálnom fázou ich výcviku. „Začiatkom marca sa náš aktuálny pilotný kurz dostal do fázy nočného výcviku o čom sme verejnosť informovali a obyvateľov sme požiadali o zhovievavosť a trpezlivosť. Naďalej platí, že sa snažíme meniť letové trasy tak, aby to obyvatelia dotknutých lokalít čo najmenej pocítili," vysvetlil hovorca STA.

Intenzita výcviku je podľa neho závislá na viacerých faktoroch ako technický stav leteckej techniky, počasia či letová prevádzka na košickom letisku. „Veríme, že nočnú fázu výcviku ukončíme v najbližších týždňoch po Veľkej noci,” dodal Tokarčík.

Dlhodobý problém

Košičania sa na nočné prelety vrtuľníkov a nadmerný hluk sťažujú už od otvorenia výcvikového strediska. Minulý rok kvôli tomu vznikla aj petícia, ktorú podpísali stovky ľudí. Na prvom tohtoročnom stretnutí sa mesto s predstaviteľmi STA dohodlo na vzájomnej výmene harmonogramov tréningových letov na týždenne báze. Na základe toho vie mesto vyhodnocovať, či dochádza k dodržiavaniu alebo k porušovaniu dohodnutých harmonogramov.

„Zámerom je, aby STA v prípade zvýšení frekvencie letov pravidelne informovala nielen nás, ale predovšetkým dotknuté mestské časti. Obyvatelia tak budú informovaní o tom, keď môžu očakávať zvýšenú hlučnosť a naopak o tom, kedy STA nebude plánovať nočné prelety,“ vysvetlila Gurbáľová. Mesto tiež trvá na realizácii nezávislej hlukovej štúdie v prípade, že sa budú problémy s hlukom opakovať. Vzhľadom na avizovanú zmenu legislatívy v tejto oblasti ale mesto počká na schválené znenie zákona.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM