Správy

Atmosféru Dómu sv. Alžbety si s pomocou nových technológií užijú i nevidomí, FOTO

V katedrále osadia 12 informačných tabúľ s QR kódmi a NFC čipmi, ktoré po načítaní aplikáciou sprostredkujú text o jednotlivých pamiatkach aj vo zvukovej podobe.

Ilustračný obrázok k článku Atmosféru Dómu sv. Alžbety si s pomocou nových technológií užijú i nevidomí, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Košický Dóm sv. Alžbety ako významné stredoveké pútnické miesto priblíži aj zdravotne znevýhodneným, slabozrakým a nevidomým, projekt využívajúci nové technológie.

Tabule aj v Urbanovej veži

V katedrále v decembri osadia 12 informačných tabúľ s QR kódmi a NFC čipmi, ktoré po načítaní aplikáciou sprostredkujú text o jednotlivých pamiatkach aj vo zvukovej podobe. Ďalšie tri infotabule umiestnia v susednej Urbanovej veži.

Projekt pod názvom Via Cassoviensis a Dar od Kráľa – Donum regis realizuje združenie Feman v spolupráci s farnosťou sv. Alžbety v Košiciach a Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

S finančným príspevkom 8 000 eur ho podporilo Ministerstvo kultúry SR, spolufinancovanie je vo výške piatich percent.

Trasa bude symbolicky začínať pri severnej bráne, ktorou pútnici vstupovali do katedrály, smerovať bude k sakristii, okolo hlavného oltára, krstiteľnice, ku kráľovským schodom, cez ktoré sa išlo k vystavenej relikvii, ďalej trasa pôjde k oltáru s relikviami troch svätých košických mučeníkov, popri hrobke biskupov až k stredu krížovej chodby.

Informačné tabule s textami v slovenčine a angličtine budú pritom slúžiť všetkým turistom a záujemcom. Plánom do budúcna je takto priblížiť cez mobilné aplikácie aj ďalšie body v katedrále.

„Radi by sme to spustili, aby to už v tej prvej etape fungovalo, v decembri k Mikulášu,“ uviedol pre novinárov riaditeľ Združenia Feman Eduard Buraš. Nevidiacich a slabozrakých pripravia podľa neho na využívanie QR kódov tvorivé dielne v rámci Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Stredoveký eucharistický zázrak, ktorým sa Košice stali pútnickým mestom, popisuje aj výstava v rekonštruovanej Urbanovej veži.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM