Marcel Mojžiš Kultúra

Atraktívne lákadlá Nižnej Myšle: Praveká pec aj replika chalupy z doby bronzovej

Nadšenci archeológie majú dôvod na radosť. Bližšie zoznámenie s archeológiou z doby bronzovej môžu absolvovať už v nedeľu v Nižnej Myšle. Priestor dostane aj program pre deti. Tie sa môžu realizovať v tvorivých dielňach a aj v škole mladých archeológov.

Ilustračný obrázok k článku Atraktívne lákadlá Nižnej Myšle: Praveká pec aj replika chalupy z doby bronzovej
Zdroj: Webnoviny.sk

Záujemcovia si môžu pozrieť aj repliku zrubovej chalupy z doby bronzovej, ktorú tu postavili pred rokom. Na akropole budú v náznakoch ukázané pôdorysy odkrytých chalúp, odborníci chcú predstaviť aj pravekú pec na pečenie chleba.

Pri prehliadke zaujmú aj ruiny kostola

„Myšlienkou je propagácia archeológie všeobecne a hlavne tunajšieho výskumu,“ hovorí archeológ Ján Rákoš z Východosloven­ského múzea v Košiciach. V lokalite Várhegy realizuje Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied už od roku 1977 výskum pohrebiska a VSM od roku 1988 výskum opevnenej osady a akropoly.

Sprievodný program od 13.00 h budú tvoriť rôzne tvorivé dielne zamerané najmä na hrnčiarstvo. V škole mladých archeológov si podľa Rákoša budú môcť deti vyskúšať lepenie keramiky alebo odkrývanie nálezov v zemi. V stánkoch predstavia remeselníci tradičné remeslá. Súčasťou programu je aj prehliadka myšlianskeho obecného múzea a ruín stredovekého kostolíka, chýbať nebudú ani kultúrne vystúpenia. Vstupné bude dobrovoľné. Pred začiatkom podujatia o 10.30 h sa na mieste stredovekého kostola „Koscelek“ bude konať svätá omša.

„Návštevníkom ukážeme archeologické sondy, vysvetlíme, ako archeologický výskum prebieha, o čom to vlastne je, čo sa nájde, čo z toho vieme zistiť, alebo ako sa interpretujú nálezy,“ dodal Rákoš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM