Správy

Atraktívny projekt na podporu turizmu: Cyklisti, prídete si na svoje!

Projekt ACCESS2MOUNTAIN, financovaný z fondov Európskej únie, má za cieľ zvýšiť dostupnosť horských regiónov udržateľnou dopravou a podporou environmentálne priateľského cestovného ruchu. V rámci neho sa uvažuje o troch intermodálnych cezhraničných trasách v južných oblastiach Košického kraja.

Ilustračný obrázok k článku Atraktívny projekt na podporu turizmu: Cyklisti, prídete si na svoje!
Zdroj: TASR

„Intermodálne trasy majú zlepšiť prístup k horám verejnou dopravou alebo dopravou, ktorá je k životnému prostrediu priateľská,“ uviedla dnes pre novinárov Henrieta Kiraľvargová z Agentúry na podporu regionálneho rozvoja Košice.

O aké trasy má isť?

Vybrané trasy smerujúce do Maďarska zahŕňajú oblasť Slovenského krasu (Hrušov-Jablonov nad Turňou-Silická Jablonica), Slanských vrchov (Slanec-Slanská Huta-Izra-Byšta a Skároš-Vyšná Myšľa) a oblasť medzi Košicami a Miškolcom. „V rámci nich budeme ešte realizovať nejaké malé investície, týkajúce sa cyklistickej infraštruktúry. Pôjde o stojany pre bicykle pred vstupom do Jasovskej jaskyne, zrealizuje sa značenie cyklotrasy v Slanských vrchoch a máme aj projektovú dokumentáciu pre cyklotrasu v Slovenskom krase,“ vysvetlila Kiraľvargová.

Projekt pod názvom Udržateľná mobilita a cestovný ruch v citlivých oblastiach Álp a Karpát (ACCESS2MOUNTAIN) začal v roku 2011 a končí v apríli tohto roku, celkovo je doň zapojených osem krajín. Slovenským partnerom je Agentúra na podporu regionálneho rozvoja Košice s projektovým rozpočtom 120 000 eur, spolufinancovanie zabezpečuje Košický samosprávny kraj (KSK) v objeme 15 percent.

Bicykle sa na Detskej železnici budú prepravovať bezplatne

„My sa budeme snažiť zaradiť intermodálne trasy, ktoré boli pripravené v rámci projektu, do budúcej koncepcie rozvoja cestovného ruchu na území Košického kraja, pretože je to naozaj jeden zo spôsobov, ako dostať turistu niekam, kde nie je funkčne vybudovaná cyklotrasa, alebo funkčné vlakové či autobusové spojenie,“ povedala Adriana Šebešová z referátu cestovného ruchu KSK.

K výsledkom projektu patrí aj zaradenie obnoveného historického letného vozňa s vybavením na prepravu bicyklov do prevádzky na košickej Detskej železnici. „Projekt zaručuje, že aj najbližších päť rokov budeme všetky bicykle prepravovať bezplatne, a to je ďalší krok v ústrety cestujúcej verejnosti,“ konštatoval Igor Holéczy z Občianskeho združenia Detská železnica Košice. V rámci projektu došlo aj k osadeniu stojanov na bicykle v staniciach Čermeľ a Alpinka.

V Košiciach sa v dňoch 22.-24. januára koná siedma porada partnerov projektového konzorcia medzinárodného projektu ACCES2MOUNTAIN.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM