Zuzana Vajayová Rôzne

Bábkoherci oživli stredovekú legendu o Potkaniarovi

Známy príbeh zo stredovekého Nemecka Potkaniar sa stal predlohou pre najnovšiu inscenáciu Bábkového divadla v Košiciach.

Bieloruský režisér Oleg Žiugža si z mnohých literárnych verzií tejto legendy vybral spracovanie ruskej poetky Mariny Cvetajevovej a v premiére ho košickému publiku predstaví 4. novembra.

Podľa režiséra je možno príbeh pre Slovákov menej známy. „Je to však veľmi citlivý, miestami až mystický text. verím, že práve košickí bábkari sú schopní toto všetko pretaviť do unikátneho predstavenia,“ povedal Žiugža, ktorého režisrké počiny zožali na medzinárodných fórach nejeden úspech. Doplnil tiež, že prípbeh nie je určený najmenším divákom, ale osloví skôr deti od 12 rokov, mládež, ale aj dospelých.

„Je množstvo verzií legendy, množstvo hypotéz pôvodu ako aj veľa rozličných spracovaní. A práve poéma Cvetajevovej patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na túto tému vytvorilo, a je to zároveň jeden z vrcholov žánru,“ uviedol umelecký šéf divadla Ivan Sogel.

Dej predtavenia sa odohráva v nemeckom meste Hameln, v ktorom sú premnožené potkany. Mestská rada preto zavolá potkaniara, ktorý svojou hrou na flaute odláka potkanov von z mesta do rieky, kde sa utopia. Keď mu ale mesto odmietne zaplatiť odmenu, vyláka za zvukov svojej flauty všetky deti, ktoré odvtedy nikto nevidel.

Okrem bieloruského režiséra spolupracovali na inscenácii aj jeho kolegovia – scénograf Valerij Račkovskij a hudobný autor Pavel Kondrusevič. O herecké stvárnenie príbehu a o oživenie bábok sa postarali Erika Molnárová, Peter Orgován, Miroslav Kolbašský, Juraj Fotul a Beáta Dubielová.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM