Eva Mikulová Rôzne

Bez „roomingu“ už cestujeme vyše roka

V členských štátoch Európskej únie sa zjednodušil i peňažný výber z bankomatov, bez ohľadu na to, či štát patrí do menovej únie.

Ilustračný obrázok k článku Bez „roomingu“ už cestujeme vyše roka
Foto: Eva Mikulová

Naše členstvo v Európskej únií má množstvo výhod. Mnohí občania si však pred blížiacimi eurovoľbami, ktoré budú v roku 2019, nevedia spomenúť na nič pozitívne. „Som rada, že mnohé výhody berú tak samozrejme, že už zabudli, že je to vďaka nášmu členstvu v EÚ. Jednou z takýchto výhod je i zrušenie roomingu,“ hovorí košicka europoslankyňa Monika Smolková.

Ľudia si však musia dať pozor pri cestách do krajín, ktoré nie sú v Európskej únii. Takže každý nech sa vo vlastnom záujme informuje o telekomunikačných službách v takýchto krajinách alebo si nájde informácie na internete,“ radí Smolková.

Obmedzenia padli

Zároveň spomína, ako ťažko sa toto zrušenie pripravovalo: „Bol to niekoľkoročný proces. Museli sme tlačiť na veľké nadnárodné spoločnosti, ktoré vlastnia telekomunikačné siete, aby odstránili rooming. Je predsa absolútny nezmysel, aby jedna sieť mala po prekročení hranice, iné poplatky. Aby sme platili viac za ich služby. Postupne sa nám to podarilo. Najprv sa poplatky znižovali o niekoľko centov, a od 1. júna 2017 už rooming v štátoch Európskej únie nie je. Pred zrušením roomingu sme vždy v zahraničí boli obmedzovaní tým, že sme sledovali koľko prevoláme, koľko dát stiahneme. A keď sme nemali aktivovaný rooming, tak sme sa nemohli ani dovolať, ani nám sa nikto nemohol dovolať, ani sme nedostávali správy. Táto starosť nám teraz odpadla, pretože rooming už nie je."

Stále je však zopár obmedzení, ale tie by bežní spotrebiteľ nemal pocítiť: Týka sa to skôr špekulantov, ktorí si napríklad objednajú výhodný paušál v Rakúsku a využívajú ho v iných krajinách.

Keď si objednáme paušál, tak musíme dodržať objem dát, ktoré sťahujeme podľa pravidiel danej krajiny. Mobilný operátor rozlišuje, že či ten paušál väčšinou užívame v krajine v ktorej sme si ho zakúpili, alebo je v zahraničí.

Výber kartou

Ďalšou výhodou nášho členstva v EÚ môžeme konkrétne pocítiť pri výbere hotovosti z bankomatov. „Keď sme si doteraz vyberali peniaze z bankomatov, tak rovnaké poplatky boli len v tých krajinách, kde sa platí eurom. V súčasnosti sa to už odstránilo a bez ohľadu na to v akom členskom štáte únie sa nachádzate, čiže aj mimo menovej únie, ako Poľsko, Česko, Maďarsko…tak máte stále rovnaké poplatky pri výberoch z bankomatov. dodáva Smolková

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM