Alexandra Kolínská Správy

Bežci podporili aj ľudí s vážnym ochorením: Za pacientov bežali aj lekári!

Košický Medzinárodný maratón mieru (MMM) zabehli aj desiatky lekárov a rodinných príslušníkov pacientov, ktorí sa liečia na mnohopočetný myelóm. Skupina tak poukázala na prítomnosť tohto ochorenia a podporila projekt jeho včasnej diagnostiky v SR.

Ilustračný obrázok k článku Bežci podporili aj ľudí s vážnym ochorením: Za pacientov bežali aj lekári!
Zdroj: Dnes24.sk

Bežci v tmavomodrých dresoch s nápisom neziskovej organizácie Slovenská myelómová spoločnosť (SMS) zabehli symbolické kilometre s cieľom podporiť svojich najbližších a informovanosť širokú verejnosť o probléme, ktorý predstavuje zriedkavý typ rakoviny vyvierajúci z plazmatických buniek, ktoré sa nachádzajú v kostnej dreni.

Maratón mali symbolicky absolvovať aj ľudia, ktorým bola diagnostikovaná závažná choroba. „Sto pacientov s týmto ochorením symbolicky odbehne časť maratónu, aby pomohli v šírení osvety a upozornili na potrebu včasnej diagnostiky a vhodnej liečby,“ povedala pred maratónom Mária Halajová,ktorá zastupuje Slovenskú myelomovú spoločnosť. Informovali sme vás o tom v článku Časť trasy odbehnú aj ľudia s dôležitým posolstvom!.

Napriek tomu, že liečba mnohopočetného myelómu za ostatných päť rokov zaznamenala veľký progres, väčšina pacientov musí v priebehu pomerne krátkeho času prijať veľa rozhodnutí, radikálne zasahujúcich do kvality ich života. Cieľom účasti na maratóne bolo zvyšovanie informovanosti o mnohopočetnom myelóme, zabezpečovanie rovnakého prístupu k najvyššiemu štandardu liečby, starostlivosti a pomoc pacientom a ich blízkym vyrovnať sa s diagnózou čo najlepšie. Za týmto účelom organizuje SMS tiež pravidelné vzdelávacie podujatia pre lekárov a pacientov, participuje na výskumných aktivitách a vedie anonymný register pacientov s mnohopočetným myelómom v SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM