Kultúra

Biela noc bude len pre OČKOVANÝCH. Ktoré diela si pozriete bez obmedzení?

Organizátori festivalu museli kvôli pandemickej situácii pristúpiť k niekoľkým zmenám.

Ilustračný obrázok k článku Biela noc bude len pre OČKOVANÝCH. Ktoré diela si pozriete bez obmedzení?
Zdroj: Adam Stečák

Takmer 40 diel vrátane rôznych multimediálnych inštalácií ponúkne v Košiciach od piatka 8. októbra do 24. októbra festival Biela noc. Ako povedala riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková, nepriaznivá pandemická situácia výrazne ovplyvní jeho formát.

Len očkovaní

Festivalu sa budú môcť zúčastniť iba návštevníci zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19.

Pri vstupe do ohradených priestorov sa budú kontrolovať covid pasy. K ďalším zmenám, ku ktorým museli organizátori pristúpiť, patrí sprístupnenie diel iba v piatky, soboty a nedele a skrátenie otváracích hodín, ktoré budú medzi 18.30 a 22.00 hod.

Takmer všetky aktivity v rámci festivalu budú bezplatné. Informácie a zoznam diel nájdete na www.bielanoc.sk.

Ohradené priestory

„Mnohým inštaláciám sme v uplynulých dňoch menili umiestnenie – väčšina z nich sa teraz koncentruje v Mestskom parku, v areáli Kasární/Kulturpark či v nádvoriach a interiéroch, pretože sme povinní všetkých návštevníkov evidovať a zapísať ich kontaktné údaje, čo je možné len v ohradenom priestore,“ povedala Pacáková. Diela, ktoré svojim charakterom presunuté byť nemôžu, museli zrušiť úplne, v programe však majú naďalej 38 diel.

Ako informovalo vedenie mesta, počas festivalových dní budú Mestský park pre bežnú verejnosť uzatvárať okolo 17.30 hod. Pre návštevníkov Bielej noci tu budú pripravené napríklad geometrická krajina od sedemminut, svetelní jogíni Pavla Trubena, apokalyptickí rastlinní bežci Evy Moflárovej a iné. „Erik Binder pripravil pyramídu zo starých pračiek. Je to vtipná vec, ktorá zároveň odkazuje na recykláciu a ekológiu,“ priblížila Pacáková.

Čo uvidíte bez obmedzení?

Hoci vstup k jednotlivým objektom a inštaláciám bude regulovaný, bežná prechádzka košickými ulicami ponúkne výhľad na niekoľko ukážok súčasného umenia. Svetelnou mágiou skúsených ožije napríklad budova Košického samosprávneho kraja a ďalšie projekcie oživia aj budovu Štátnej filharmónie Košice či Štátneho divadla Košice. Zaujímavú inštaláciu nájdete aj v priestoroch železničnej stanice či vo výklade OD Urban.

Vzhľadom na vývoj situácie Pacáková návštevníkom odporúča sledovať sociálne siete a mobilnú aplikáciu podujatia, ktorá každú aktualitu oznámi cez notifikácie. Čo sa týka festivalovej mapy, tento rok bude k dispozícii len on-line TU.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM