Veronika Hunyadiová Správy

Blížia sa Dušičky a návštevy hrobov. Ako budú otvorené košické cintoríny?

Počas dušičkového obdobia budú cintoríny otvorené dlhšie. Pozrite sa, ktorých dní sa to týka.

Ilustračný obrázok k článku Blížia sa Dušičky a návštevy hrobov. Ako budú otvorené košické cintoríny?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Už o niekoľko dní nás čaká Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. Na Dušičky a väčší počet návštevníkov sa pripravujú aj košické cintoríny.

Verejný cintorín a Krematórium

Ako informuje Správa mestskej zelene (SMsZ) Verejný cintorín na Rastislavovej a Urnový háj v areáli Krematória budú do 29. októbra otvorené štandardne od 7.00 do 20.00 hod. Počas Dušičiek budú otváracie hodiny predĺžené. Od 30. októbra do 1. novembra budú oba areály otvorené až do 22.00 hod.

Predĺžené budú aj otváracie hodiny pohrebísk a kancelárií Správy pohrebísk. „Prosíme návštevníkov, aby počas návštevy pietnych miest dodržiavali aktuálne platné nariadenia na zamedzenie šírenia Covidu-19 v okresoch Košice I – IV v záujme ochrany vlastného zdravia," uvádza SMsZ.

Ak plánujete návštevu hrobov až po Dušičkách, dajte si pozor. Od 9. novembra sa totiž na Verejnom cintoríne aj Krematóriu mení prevádzkový režim a od tohto dátumu budú otvorené len do 17.00 hod. Zároveň bude od 9. novembra v exteriéroch odstavený vodovod.

Južný cintorín

Ďalším pietnym miestom je Južný cintorín, hneď vedľa Verejného cintorína, ktorý je taktiež otvorený každý deň od 7.00 do 20.00 hod. Aj ten bude počas Dušičiek, od 30. októbra do 2. novembra, otvorený do 22.00 hod.

Cintorín je po zotmení osvetlený, k dispozícii je základné náradie na údržbu hrobových miest. Správca zabezpečil aj častejší vývoz odpadu. Počas návštevy cintorína vyzýva správca cintorína k ohľaduplnosti a dodržiavaniu platných protipandemických opatrení v súlade s nariadením Vlády SR.

Zvážte cestovanie

Minulý rok platil v tomto období zákaz vychádzania a návšteva cintorínov medzi výnimky nepatrila. Tento rok nám síce žiadne obmedzenia pohybu nehrozia, odborníci ale odporúčajú ľuďom počas budúceho víkendu zvážiť cestovanie na hroby alebo návštevu príbuzných, a to najmä v bordových a čiernych okresoch.

V prípade, že sa niekto rozhodne cestovať do iných okresov, mal by zvážiť návštevu cintorína v iných dňoch ako počas budúceho predĺženého víkendu, kedy sa očakáva najväčší nával ľudí. Konzílium odborníkov tiež radí ľuďom, aby mali rúška aj v exteriéri, ak na danom mieste bude veľa ľudí. Taktiež odporúčajú cestovať individuálnou dopravou.

Foto: ilustračné

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM