Eva Mikulová Správy

Bojovník proti hazardu a dvaja Smeráci - to sú traja Košičania v novom slovenskom parlamente

Počet košických poslancov nemusí byť konečný. Po rozdelení funkcii v exekutíve, môžu do parlamentných lavíc zasadnúť i náhradníci.

Ilustračný obrázok k článku Bojovník proti hazardu a dvaja Smeráci - to sú traja Košičania v novom slovenskom parlamente
Zdroj: FB Peto Liba

Druhé najväčšie mesto na Slovensku – Košice, bude mať v novom parlamente troch svojich zástupcov. Je to veľa či málo?

Z víťaznej strany OĽANO sa do parlamentu prebojoval teológ Peter Liba.

Peter Liba (39)

Niekoľko rokov pracoval v medzinárodnej IT firme. Venuje sa dobrovoľníctvu v oblasti práce s deťmi a mládežou zo znevýhodneného prostredia. Je poslancom mestskej časti Košice-Západ a poslancom mesta Košice.

Pôvodne bol na kandidátke OĽANO na 24 mieste. Po „prekrúžkovaní“ iných kandidátov síce klesol na 31 miesto, ale i to mu zabezpečilo poslanecký mandát.

Je aktívnym odporcom hazardu: „S veľkou nevôľou sa pozerám, ako v meste Košice a na celom Slovensku pribúdajú nové herne a kasína. Som presvedčený, že majú škodlivý dopad na jednotlivcov, celé rodiny a aj celú spoločnosť. Preto sa na komunálnej úrovni aktívne zaoberám spôsobmi ako ich zakázať. Budem presadzovať ich úplný zákaz aj na celom Slovensku.“

Zdroj: FB Peter Žiga

Dvaja členovia strany SMER – Peter Žiga a Richard Raši

V parlamentných laviciach uvidíme i ďalších dvoch Košičanov. Peter Žiga a Richard Raši. Obaja sú čelní predstavitelia strany SMER – SD a v politike nie sú žiadnymi nováčikmi.

Richard Raši (48)

V komunálnych voľbách v roku 2010 sa stal sa primátorom mesta Košice. V komunálnych voľbách roku 2014 bol znovu zvolený za primátora. Svoje druhé volebné obdobie však ako primátor Košíc nedokončil.

V parlamentných voľbách, ktoré sa konali v roku 2016 bol zvolený za poslanca NR SR. Dňa 23. marca vystriedal na poste podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho.

V týchto parlamentných voľbách kandidoval z pozície číslo 4. Po prerátaní preferenčných hlasov, postúpil na 3 miesto kandidátky.

Peter Žiga (47)

Po parlamentných voľbách v 2006 bol zvolený za poslanca NR SR. Od 19. júla 2006 vykonával funkciu štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR.

Vo voľbách v 2010 bol opätovne zvolený za poslanca NR SR, kde vykonával funkciu predsedu Výboru pre kontrolu vojenského spravodajstva. Po predčasných parlamentných voľbách v 2012 sa stal ministrom životného prostredia.

Po voľbách v 2016 bol zvolený za ministra hospodárstva.

V parlamentných voľbách v roku 2020 mal na kandidátke pozíciu číslo 6. Bol však „prekrúžkovaný“ úspešnejšími kandidátmi a klesol na pozíciu 9.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM