Správy

Botanická záhrada je zatvorená, dôvodom sú rekonštrukčné práce, FOTO

Náklady na jej rekonštrukciu v administratívnej budove sú vo výške približne 530.000 eur, financované sú z vlastných zdrojov UPJŠ v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Botanická záhrada je zatvorená, dôvodom sú rekonštrukčné práce, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR

Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach je pre verejnosť uzavretá do polovice septembra, dôvodom sú rekonštrukčné práce. Ako potvrdila hovorkyňa univerzity Linda Babušík Adamčíková, obnova už bola nevyhnutná.

Vlani v novembri pre zastaranú elektroinštaláciu vypukol požiar.

Rekonštruujú aj skleník

Náklady na jej rekonštrukciu v administratívnej budove sú vo výške približne 530.000 eur, financované sú z vlastných zdrojov UPJŠ v Košiciach. Práce súvisiace s elektroinšta­láciou sa začali v júni, pre návštevníkov je botanická záhrada dočasne neprístupná od júla.

„Pri určovaní termínu modernizácií sme museli zohľadniť viaceré faktory. Modernizuje sa kompletne elektroinštalácia a vymieňajú sa svietidlá v budove, na čo nadväzujú vysprávky a vymaľovanie priestorov. Následne v mnohých častiach vymeníme podlahy a nábytok,“ povedal riaditeľ botanickej záhrady Pavol Mártonfi s tým, že zároveň vo vonkajších priestoroch rekonštruujú jeden zo skleníkov a realizujú aj modernizáciu dolného bazéna pre vodné rastliny, ktorý je v havarijnom stave.

„V budove sa nachádzajú aj výučbové priestory Prírodovedeckej fakulty (PF) UPJŠ a letný termín prác umožní nenarušiť, alebo len v minimálnej miere narušiť výučbu študentov. Viaceré práce vo vonkajších priestoroch nie je možné realizovať v zimnom období, preto mesiace s najnižšou návštevnosťou, ktorými sú december a január, neprichádzali do úvahy,“ vysvetlil Mártonfi.

Nízka letná návštevnosť

Podľa neho návštevnosť v letných mesiacoch paradoxne nie je najvyššia. „Dosahuje len priemerné hodnoty – okolo 2000 návštevníkov mesačne. Vrcholom je mesiac jún, kedy našu botanickú záhradu navštívi zvyčajne viac ako 10.000 ľudí,“ do­dal.

V novembri 2018 zamestnanci a študenti PF UPJŠ v Košiciach na Mánesovej ulici v otvorenom liste upozorňovali na nevyhovujúce a život ohrozujúce pracovné podmienky v budove botanickej záhrady.

Dôvodom bol aj uvedený požiar v jednom z laboratórií. Okrem iného hovorili o pravidelných výpadkoch elektrického prúdu i horiacich zásuvkách. Univerzita obsah listu nepovažovala za adekvátny a zodpovedajúci reálnej situácii. Komplexnú rekonštrukciu vstupného areálu a hlavnej budovy botanickej záhrady, kde sídli aj Katedra botaniky, vtedy označila ako prioritné investičné zámery na tento rok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM