Eva Mikulová Správy

Bratská dvojica pánd červených sú novými atraktívnymi zvieratami v košickej zoo, FOTO

Dvaja bratia Daeng a Thimpi prišli zo Zooparku Chomutov. Narodili sa v júni minulého roku, čiže ide o dospievajúce samce.

Ilustračný obrázok k článku Bratská dvojica pánd červených sú novými atraktívnymi zvieratami v košickej zoo, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Malí rozkošní chlpatí bratia Daeng a Thimpi sú novými atraktívnymi obyvateľmi košickej zoo. Verejnosti sa predstavili počas prvého dňa otvorenia a to 8. mája a ihne´d sa stali miláčikmi najmä najmladších návštevníkov.

Dvaja bratia Daeng a Thimpi prišli zo Zooparku Chomutov. Narodili sa v júni minulého roku, čiže ide o dospievajúce samce. Pandy červené košická ZOO nikdy nechovala.

Pochádzajú z Himaláji

Panda červená je šelma, ktorá sa dožíva štrnásť rokov. Dospieva pred dovŕšením druhého roku života, ale aj skôr. Živí sa predovšetkým listami bambusov, ale na jedálničku má aj bobule, vajcia a malé živočíchy.

„Zaujímavosťou pánd je tzv. palec, ktorý však nie je skutočným prstom. Je to výrastok zápästnej kosti. Pandám slúži ako pomôcka na priťahovanie vetvičiek pri kŕmení. Táto zvláštnosť sa prejavuje aj pri ich kolísavej chôdzi, keďže predné končatiny majú vytočené dovnútra,“ informuje zoo.

Pôvodným domovom pánd sú Himaláje. Panda červená je ohrozená vyhynutím najmä z dôvodu straty biotopu a z dôvodu lovu. Návštevníci môžu v košickej ZOO obdivovať pandy červené vo voliére oproti levici.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM