Správy Samospráva

Bude 1. etapa stavby Košickej futbalovej arény dokončená alebo zakonzervovaná?, FOTO

Mesto Košice chce dvomi miliónmi eur dofinancovať ukončenie stavebnej časti prvej etapy projektu Košická futbalová aréna (KFA).

Ilustračný obrázok k článku Bude 1. etapa stavby Košickej futbalovej arény dokončená alebo zakonzervovaná?, FOTO
8
Galéria
Zdroj: TASR

O tom, či peniaze z rozpočtu na futbalový štadión pôjdu, rozhodnú mestskí poslanci na svojom stredajšom (29. 4.) zasadnutí. Na utorkovom tlačovom brífingu o tom informoval viceprimátor a predseda predstavenstva spoločnosti KFA Marcel Gibóda.

„V prípade schválenia máme dohodu so zhotoviteľom, že okamžite uzavrieme dodatok na tieto dodatočné práce. V takom prípade by bol predrokovaný termín na stavebné ukončenie v auguste 2020 a kolaudácia by sa uskutočnila koncom októbra 2020,“ povedal.

Stavbu môžu zakonzervovať

Ak mestské zastupiteľstvo (MsZ) neschváli vyčlenenie dodatočných finančných prostriedkov, práce ukončia na prelome mája a júna a prvú etapu stavby zakonzervujú.

Minimálne prostriedky na to podľa viceprimátora predstavujú sumu 1,3 milióna eur, pričom po zakonzervovaní nebude možné KFA využívať na konanie sa futbalových zápasov.

Ako Gibóda uvádza v materiáloch, o ktorých má MsZ rokovať, celkové prostriedky potrebné na stavebné dokončenie hlavnej budovy, tribún A a C, ako aj celky gastropriestorov vrátane architektonického a stavebného dozoru a manažmentu stavby prvej etapy predstavujú sumu 2,22 milióna eur.

Rozdiel 200.000 eur má byť hradený zo zmluvnej pokuty zhotoviteľa vo výške 160.000 eur a zdrojov spoločnosti KFA.

Prvá etapa už mala byť hotová

„Ak tam budeme chcieť hrať futbal, budeme musieť investovať aj do takzvaného vnútorného vybavenia štadióna,“ spresnil. Na celú arénu vrátane strojového vybavenia, na údržbu trávnika či funkčné vybavenie gastropriestorov počítajú so sumou 1,6 milióna eur. „Na túto čas by to bola nižšia položka,“ dodal viceprimátor.

Zvýšenie celkovej sumy za realizáciu celého stavebného projektu KFA, ktorá vzišla z verejnej súťaže, by po odobrení poslancami predstavovalo sumu 1,35 milióna eur.

Spôsobené to má byť presunom niektorých prác do prvej etapy, zmenou štandardov Európskej futbalovej únie (UEFA) a Slovenského futbalového zväzu pre štadióny IV. kategórie či prácami navyše.

Prevádzka samotného štadióna KFA – fixné ročné náklady bez nákladov na konanie sa futbalového zápasu sa podľa odhadov budú pohybovať na úrovni 600.000 až 660.000 eur.

„V prípade zmrazenia štadióna bez jeho spustenia je nutné rátať s nákladmi na úrovni minimálne 70.000 eur ročne na jeho zabezpečenie a ochranu,“ uvádza Gibóda v dôvodovej správe návrhu na uznesenie MsZ.

Začiatok stavebných prác na prvej z troch etáp KFA oznámilo vtedajšie vedenie mesta 29. októbra 2018. Prvá etapa mala byť pôvodne hotová do konca minulého roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM