Správy

Bude sa v pondelok v košických školách učiť? Odborníčka vyriekla jednoznačný VERDIKT!

Epidemická situácia v Košiciach sa zhoršuje. O otváraní škôl rozhodovali cez víkend hygienici aj bezpečnostná rada.

Ilustračný obrázok k článku Bude sa v pondelok v košických školách učiť? Odborníčka vyriekla jednoznačný VERDIKT!
Zdroj: TASR/František Iván

V Košiciach sa od pondelka 8. februára školy neotvoria. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Fabian. Na odberných miestach zriadených mestom zaevidovali od stredy (3. 2.) 461 ľudí s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19.

Prednosta Okresného úradu Košice Martin Seman v súvislosti s otváraním škôl zvolal Bezpečnostnú radu okresu. Tá na základe stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach odporučila mestu, ako zriaďovateľovi škôl a školských zariadení, neobnoviť ich prevádzku na svojom území.

Výnimkou sú materské školy (MŠ) a školské kluby detí určené pre deti rodičov, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre alebo zabezpečujú zachovanie chodu hospodárstva a verejného života.

Priveľa nakazených

Prehodnotiť možný návrat detí do škôl žiadala riaditeľka košického RÚVZ Zuzana Dietzová. Zdôvodnila to zvyšujúcim sa počtom nakazených britskou mutáciou nového koronavírusu, kritickou situáciou v košických nemocniciach, ako aj zvyšujúci sa počet detí vo veku do desať rokov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Ako zdôraznila, denný nárast pozitívne testovaných v meste a v okrese Košice-okolie sa za uplynulých 14 dní drží na čísle 500 osôb a neznižuje sa.

Podľa nej by otvorenie MŠ a základných škôl (ZŠ) mohlo za súčasného stavu prispieť k zhoršeniu epidemiologickej situácie. „Situáciu budem naďalej veľmi zodpovedne sledovať, termín otvorenia škôl by mal byť predmetom ďalšieho epidemiologického vyhodnocovania v meste Košice,“ dodala Dietzová.

Podľa vedenia košického RÚVZ je v prípade zlepšenia epidemiologickej situácie návrat detí do škôl možný najskôr po jarných prázdninách, od 1. marca.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM